Advocaat wil extra getuigen horen in verkrachtingszaak

ALMERE • Wo 3 april 2024 | 21:20 • Woensdag 3 april 2024 | 21:20

De advocaat van een 48-jarige Almeerder wil dat er nog twee getuigen worden gehoord om meer duidelijkheid te krijgen over wat zich op 16 juli heeft afgespeeld in Almere.

De Almeerder, die momenteel in voorarrest zit in Nieuwegein, wordt verdacht van verkrachting, poging tot doodslag en de diefstal van een telefoon. Aan het dossier is ook een zaak toegevoegd die tien dagen eerder speelde. Daarin is hem een poging tot ontvoering ten laste gelegd.

De verdachte verscheen zelf niet in de rechtbank in Lelystad op deze voorbereidende zitting, maar liet zijn advocaat het woord voeren.

De raadsman had nog meer wensen dan het horen van twee extra getuigen. Hij vroeg de rechtbank ook om een aantal passages van tapes met verhoren letterlijk op papier te laten zetten.

Onderzoekswensen
De verhoren laten volgens de advocaat iets anders horen dan wat er in de processen-verbaal is neergezet. "Dat is relevant, want deze passages gaan bijvoorbeeld over poging tot doodslag. Is er geduwd, gedrukt, gewurgd? En hoe lang? Wat zegt het slachtoffer daarover, zowel tegen de politie als tegen de meldkamer van 112?"

Het OM zei geen bezwaren te hebben tegen de nieuwe onderzoekswensen van de verdediging. Wel zei de officier van justitie het te betreuren dat de wens om de twee getuigen te horen nu pas komt. Het einddossier ligt volgens de openbaar aanklager al sinds eind vorig jaar klaar.

Groen licht
De rechtbank gaf groen licht om de passages uit verhoren letterlijk te laten opschrijven en de getuigen te horen. Daarnaast is het wachten in deze strafzaak nog op een rapport van het Pieter Baan Centrum, waarin psychiaters en psychologen de verdachte beoordelen. Dat rapport is waarschijnlijk over drie weken klaar.

Een nieuwe voorbereidende zitting staat gepland op 22 mei. Voor de inhoudelijke behandeling wordt een dagdeel uitgetrokken in augustus of september.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel