Vrouw (62) verkracht in eigen huis, verdachte zou haar daarna om drinken hebben gevraagd

LELYSTAD • Wo 3 april 2024 | 15:07 • Woensdag 3 april 2024 | 15:07

Hoewel drie jaar cel de richtlijn is als eis voor verkrachting, vroeg de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Lelystad om Clifford G. (41) uit Almere een celstraf van vijf jaar op te leggen.

Het OM vindt het strafverzwarend dat het slachtoffer een oudere vrouw van 62 betreft, die pas geopereerd was aan haar heup. Bovendien vond de verkrachting op 22 augustus plaats in haar eigen huis in Almere.

Hij wilde pinky swear doen met het slachtoffer na afloop van zijn daad om zijn slachtoffer te laten beloven dat ze de politie niet zou bellen. Pinky swear is het in elkaar kruisen van pinken.

Hij zou om uit te rusten zelfs nog op het bed zijn blijven liggen waar hij de 62-jarige vrouw zojuist had verkracht en haar gevraagd hebben om wat te drinken.

De kluts kwijt
Vervolgens zou hij met een blaaskusje afscheid van haar hebben genomen. Dat G. dat allemaal zou hebben gedaan, zei hij zich niet te kunnen herinneren. "Ik ben de kluts kwijtgeraakt door drugsgebruik", hield de 41-jarige verdachte in uiteenlopende bewoordingen vol tegenover de rechtbank. "Dit is niets voor mij. Ik vind het verschrikkelijk, echt."

Hij was slechts een paar uur voor de verkrachting op vrije voeten gesteld door de politie na een aanhouding voor diefstal. "Toen ik vrijkwam, zocht ik een mogelijkheid om naar huis te gaan. Ik had niemand die ik kon bellen. Ik ben in de stad beland en barstte daar in tranen uit, want ik wist dat het fout zou gaan."

Daarmee bedoelde hij dat hij al wist dat hij de drang naar cocaïne niet zou kunnen weerstaan. En onder invloed van drugs is hij tot vreselijke dingen in staat, weet hij inmiddels.

Overmeesterd
Het slachtoffer vergeet nooit meer wat haar die ochtend is overkomen. Ineens stond er een wildvreemde man in haar huis. De vrouw liep met een rollator na een operatie aan haar heup. De verdachte overmeesterde haar en duwde haar de badkamer in.

Ze probeerde hem nog van zich af te krijgen, door een dolk die voor de sier aan de muur hing eraf te trekken en op zijn keel te zetten.

Het wapen was echter bot en G. wist het van de vrouw af te pakken. In de badkamer deed ze een tweede poging haar belager weg te krijgen door een bus insectenspray op hem leeg te spuiten, maar ook dat hielp niet. In de badkamer begon het seksueel misbruik, waar hij even later in de slaapkamer mee doorging.

Vele meldingen
Hoewel G. de rechters vertelde dat hij zich van de verkrachting niets kan herinneren, weet hij nog wel heel goed dat het in die tijd niet goed met hem ging.

In de twee maanden voor de verkrachting kwamen er bij de politie 21 meldingen over hem binnen. De meesten kwamen erop neer dat G. verward gedrag vertoonde en zich aan mensen opdrong.

Naar eigen zeggen greep hij naar de drugs om nare gevoelens te verdoven die opkwamen na het op de klippen lopen van zijn huwelijk. Uitgerekend de dag van de verkrachting zou hij een gesprek hebben om hulp voor zijn verslaving in gang te zetten.

Volgens een psychiater en psycholoog die hem in de gevangenis onderzochten, is er sprake van een psychotische stoornis, maar is niet vast te stellen dat hij op het moment van de verkrachting in een psychose zat.

"Ik hoop voor jouw dochters dat dit nooit zal gebeuren bij één van hen

— Dochter van slachtoffer

Doodsbang
Het slachtoffer liep op verschillende plekken op haar lichaam letsel op en is sinds de verkrachting doodsbang. Haar man kon een tijd lang niet werken, omdat de vrouw niet alleen thuis durfde te zijn.

"Jij hebt mijn moeder iets verschrikkelijks aangedaan. De oma van mijn kinderen. Een oma!", beet de dochter van het slachtoffer de verdachte toe. "Mijn kinderen, die elke week bij opa en oma sliepen, durven dat niet meer. Mijn vader mocht haar wekenlang niet aanraken, van een knuffel werd ze al angstig. Ik hoor dat je papa bent. Ik hoop voor jouw dochters dat dit nooit zal gebeuren bij één van hen."

Strafeis
De officier van justitie eiste een celstraf van vijf jaar voor de verkrachting met aftrek van de tijd dat G. in voorarrest zit. Ook vroeg ze de rechtbank bijzondere voorwaarden op te leggen om G. te helpen bij zijn cocaïneverslaving.

Ze vroeg op verzoek van de advocaat van het slachtoffer ook een contact- en locatieverbod op te leggen voor de straat waar de 62-jarige vrouw woont en een schadevergoeding van iets meer dan 10.000 euro.

De uitspraak volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel