Moeder verdacht van jarenlange mishandeling kinderen, OM eist vrijspraak

LELYSTAD • Wo 3 april 2024 | 20:40 • Woensdag 3 april 2024 | 20:40

"Jij noemt jezelf moeder, maar voor ons was je de duivel. Wat er bij ons thuis gebeurde, was de hel." In de slachtofferverklaring haalden de twee kinderen van Wilhelmientje de T. (42) woensdag in de rechtbank in Lelystad fel uit naar hun moeder.

Zij zou hen vanaf hun geboorten in 2001 en 2007 tot ze het gezin verliet in september 2020, hebben mishandeld door hen te slaan, te kleineren, sigaretten op hun armen uit te drukken en hen snijwonden toe te brengen. Het gezin verhuisde in 2010 van Delft naar Lelystad.

Vrijspraak
De officier van justitie vindt echter dat er onvoldoende overtuigend bewijs ligt dat de moeder verantwoordelijk is voor het letsel dat de kinderen opliepen en vroeg om vrijspraak. "Ik heb een boodschap die voor de familieleden niet boodschap is die zij willen horen", stak hij van wal.

"Tijdens het lezen van het dossier bleef ik vanaf de eerste tot en met laatste pagina twijfel houden over de ten laste gelegde strafbare feiten. Dat betekent niet dat ik niet geloof wat de kinderen tegen de politie hebben gezegd. Het betekent ook niet dat iemand in dossier heeft gelogen."

Littekens
Wat het wel betekent, is dat de officier van justitie niet kan uitsluiten dat de kinderen het letsel niet op een andere manier hebben opgelopen.

Artsen beschrijven in letselrapportages dat de ronde en ovalen littekens kunnen passen bij het scenario van uitgedrukte sigaretten op de arm en andere littekens van snijwonden, maar helemaal zeker zijn ze niet in hun conclusies.

Daarbij zijn er wel getuigen gehoord, maar die hebben geen van allen de mishandeling zien gebeuren. Eén toenmalige vriendin van De T. verklaarde dat ze had gezien dat de kinderen klappen kregen, maar ze zei ook dat dit wel eens in de trant van een grapje gebeurde.

Zwart maken
Ook bracht het OM naar voren dat getuigen mogelijk zijn beïnvloed door de vader van de kinderen. Er zijn getuigen uit de buurt die verklaarden dat hen is gevraagd om De T. zwart te maken als de politie hen iets zou vragen.

De verklaringen van getuigen lopen ook uiteen van: "Ze moet het wel gedaan hebben", tot: "Ze kan het niet hebben gedaan, want ze had het beste met haar kinderen voor."

Niets gemerkt
De zaak kwam aan het rollen toen de moeder in september 2020 het gezin verliet en de kinderen hun vader opbiechten wat hen zou zijn overkomen. Tot dan toe had de vader niets gemerkt.

"Bedankt, mam, dat je bent vertrokken en nooit meer naar ons hebt omgekeken. Dat is het beste dat je ooit voor ons hebt gedaan", las de advocaat van de twee kinderen voor uit de slachtofferverklaring.

De nu 16-jarige dochter en 22-jarige zoon van De T. staan, evenals hun vader, onder behandeling van een psycholoog voor PTSS-klachten.

Buitenland
De T. was niet in de rechtszaal om haar kant van het verhaal te vertellen. Ze heeft zich uitgeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie en schreef eerder in een brief aan de rechtbank dat ze in het buitenland zit, maar waar precies is niet bekend.

De rechtbank besloot de zaak zonder haar aanwezigheid inhoudelijk te behandelen en doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel