Nog 20 derdelanders uit Oekraïne in Almere, onduidelijkheid over hun situatie blijft

ALMERE • Wo 3 april 2024 | 17:41 • Woensdag 3 april 2024 | 17:41

In Almere verblijven momenteel nog zo'n twintig derdelanders uit Oekraïne. Eigenlijk moesten zij dinsdag de opvang verlaten of asiel aanvragen, maar de Raad van State besloot dat ze voorlopig toch mogen blijven.

Derdelanders zijn buitenlanders die woonden of werkten in Oekraïne op het moment dat de oorlog met Rusland daar uitbrak. Zij zijn naar Nederland gevlucht.

Verdeeldheid
Eind januari besloot de Raad van State dat het recht op opvang van deze groep vluchtelingen per 4 maart verliep. Zij kregen tot afgelopen dinsdag om alsnog asiel aan te vragen of hun opvang te verlaten.

Daarop stapten meerdere derdelanders naar diverse rechters. Drie rechtbanken bepaalden dat de vluchtelingen net zo lang mogen blijven als andere Oekraïense vluchtelingen, terwijl vijf anderen bepaalden dat hun recht op bescherming inderdaad ophield.

De rechtbank in Amsterdam vroeg het Europese Hof van Justitie om verduidelijking. In afwachting van het antwoord daarop mogen zes derdelanders blijven, oordeelde de Raad van State dinsdagavond. Die uitspraak geldt als 'richtinggevend' voor andere derdelanders.

Demissionair staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) liet dinsdag weten niet blij te zijn met de tegenstrijdige uitspraken van het hoogste rechtsorgaan en zegt 'te kijken wat dit nu precies betekent'.

Onduidelijkheid blijft
De gemeente Almere laat weten te wachten op een reactie vanuit het ministerie, totdat ze beslist over de twintig derdelanders die nog in de gemeente verblijven.

Dat wil overigens niet zeggen dat die twintig ook blijven, aldus de gemeente. Doordat een deel van de vluchtelingen alsnog asiel aanvraagt en een ander deel wacht op een beslissing van een lagere rechtbank, kan het aantal aanwezige derdelanders snel veranderen.

De provincie laat weten dat er in Lelystad en Dronten nog zo'n vijftien derdelanders verblijven die geen asiel aangevraagd hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel