'Centrum van Almere is over 16 jaar stuk groener'

ALMERE • Wo 3 april 2024 | 19:22 • Woensdag 3 april 2024 | 19:22

Almere wil het stadscentrum omtoveren tot één van de groenste gebieden van Nederland waar mensen met veel plezier wonen, werken en recreëren. Dat staat in de Ontwikkelvisie 2040 Natuurkrachtig Hart van de Stad. Burgemeester en wethouders stellen daarin hun plannen over het toekomstige stadshart voor aan de gemeenteraad.

Het stadscentrum van Almere is nu één van de meeste versteende plekken van de gemeente en dat moet anders, zegt projectdirecteur Ivonne de Nood van Centrum Almere 2040. "Aan de ene kant gaat het over meer bomen en groen op straten en pleinen, maar het gaat ook over nieuwe plekken en parken zoals het Stadsweteringpark. Maar ook vergroenen langs de busbaan en op daken."

Stadhuispromenade
In de plannen staat dat er in de komende jaren inheemse planten moeten worden toegepast om de biodiversiteit te vergroten. "Een mooi voorbeeld is de Stadhuispromenade tussen de bibliotheek en het stadhuis, waar met heel veel soorten beplanting en bomen is gewerkt. Er is ook een koppeling gemaakt met een waterberging."

Uiteindelijk moet Almere volgens De Nood daardoor een heel duurzame en groene stad worden. "Waar ook heel veel ruimte is voor cultuur en economie, maar ook voor vergroening. Over zestien jaar zie je dan dat er volop groen te zien is."

Anders financieren
Almere moet fors bezuinigen en daarom lieten burgemeester en wethouders eerder al weten dat er geen geld is voor nieuwe plannen. Maar dat hoeft volgens wethouder Maaike van Veeningen niet te betekenen dat er de komende jaren helemaal niets kan: "Er worden veel woningen ontwikkeld, dat levert ook geld op. En het Rijk heeft geld beschikbaar."

Donderdag praat de gemeenteraad van Almere over de plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel