Klassieke auto's spot je vaker in Noordoostpolder dan in Almere

DRONTEN • Vr 5 april 2024 | 5:11 • Vrijdag 5 april 2024 | 5:11

Oldtimers zijn populair. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal klassieke auto's is de laatste vijf jaar met 28 procent gegroeid.

Landelijk rijden er 217.000 auto's rond die ouder zijn dan 40 jaar. Eén van die liefhebbers van oude auto's is Ton Weerheijm uit Dronten. Hij rijdt in een Britse Merlin uit 1979. Hij noemt zijn auto een uitdaging.

"Het is een oude auto, het is bijzonder. Het model is afwijkend van de blokkendozen die tegenwoordig gemaakt worden. Alle historische auto's hebben een eigen kleur. En dat zien we tegenwoordig ook niet". Weerheijm vindt het daarom een beetje saai op straat. Hij ziet het als een opdracht voor hem om zijn auto rijdend te houden. "Onze doelstelling is daarom; heb je een oude auto, hou 'em op de weg."

Waar rijden de oude auto's rond?
Volgens het CBS zijn in Flevoland de meeste oldtimers te vinden in Noordoostpolder. Per duizend inwoners van 18 jaar of ouder vind je daar 21,2 oldtimers. Op een tweede plaats staat de gemeente Dronten (14,2), gevolgd door Zeewolde (13,3).

Almere heeft gemiddeld genomen de minste oldtimers in onze provincie. Het gaat om vier oldtimers per duizend inwoners. Daarmee scoort Almere heel laag. Alleen in de gemeente Diemen zijn minder klassieke auto's.

De meest voorkomende Oldtimers zijn van het merk Volkswagen. Weerheijm herkent dat. Hij is naast liefhebber ook voorzitter van automobielclub De Flevoklassieker. De club organiseert geregeld uitstapjes waarbij de leden samen een tour maken. De voorkeur voor de eerste serie Volkswagen Golf is populair bij jongeren, zegt hij.

De gemiddelde leeftijd bij 'De Flevoklassieker' ligt iets hoger. De leden hebben daarom vooral andere modellen. "Er zijn er een paar die vooroorlogse auto's rijden zoals oude Citroëns. En we hebben een deelnemer met een hele oude Bentley, die vind ik persoonlijk heel erg mooi."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel