Almere koopt Floriadeterrein terug voor 51 miljoen, begint opnieuw met woonwijk Hortus

ALMERE • Vr 5 april 2024 | 17:02 • Vrijdag 5 april 2024 | 17:02

De gemeente Almere gaat helemaal opnieuw beginnen met de ontwikkeling van de woonwijk Hortus op het voormalige Floriadeterrein. Het contract met Weerwater CV, de combinatie van vastgoedbeheerder Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer is ontbonden.

De gemeente koopt het zogeheten ontwikkelrecht voor Hortus voor 51 miljoen euro weer terug van Weerwater CV. De gemeenteraad moet daar formeel nog wel mee instemmen.

Lees ook: Hommeles in Hortus: waarom de Floriadewoonwijk maar niet van de grond komt

In 2018 tekenden de partijen een contract om de bouw van 660 woningen over te laten aan marktpartijen. Daar zijn ze nu op teruggekomen. De gemeente en de vastgoedbeheerder zijn het niet eens kunnen worden over de afspraken in het contract van 2018 en hebben daar enkele jaren over geruzied.

Er dreigde zelfs een rechtszaak in november, maar die werd afgeblazen toen de partijen alsnog weer gingen overleggen. Uit dat overleg is de overeenkomst voortgekomen, die vandaag is bekendgemaakt.

Twist over meer woningen
Het grootste twistpunt was het aantal woningen dat er in Hortus moet komen. Hoewel het contract uitging van 660, vroeg de gemeenteraad al in 2020 om te onderzoeken of er meer woningen zouden kunnen komen. Over scenario's voor 475 tot wel 1.300 extra huizen kwamen de gemeente en Weerwater er steeds niet uit.

Weerwater vond dat meer appartementen binnen het afgesproken gebied haar financieel ernstig zouden benadelen. De gemeente vond dat het plan van Weerwater meer dan 660 huizen onmogelijk maakte. Daarop wilde de gemeente haar beslissende stem doordrukken en Weerwater overrulen.

Terugkijkend zegt vertrekkend wethouder Julius Lindenbergh hierover dat de verwachtingen in 2018 waarschijnlijk van beide kanten te hoog waren. Ook stonden de plannen onder grote druk van de Floriade, waarvoor Amvest en Dura Vermeer het gebied zouden ontwikkelen.

Lees hier de uitgebreide reconstructie over waarom het mis ging tussen de gemeente en Weerwater CV

Nieuw plan moet winst opleveren
De gemeente gaat nu verder met een nieuw plan voor Hortus, waaraan al sinds 2022 wordt gewerkt met adviesbureau BVR en landschapsarchitect ZUS. Hoeveel woningen in dit plan staan, is niet bekend. Die keuze is aan de gemeenteraad, zegt Lindenbergh. De raad krijgt later dit jaar diverse scenario's voorgelegd.

De gemeente gaat er van uit dat de 51 miljoen euro, waarmee Weerwater CV nu min of meer schadeloos wordt gesteld voor haar investeringen, wordt terugverdiend met de toekomstige woningbouw.

Het nieuwe Hortus blijft een groene wijk met een plek voor het arboretum, de grote collectie bomen. Wel wordt mogelijk de blokkenstructuur van de paden en kavels iets beperkt. Geheel verwijderen is niet gepland, omdat er al veel leidingen en buizen voor de woonwijk in de grond liggen.

Vertraging
Er ontstaat in elk geval vertraging voor Hortus, want de gemeente zal nieuwe investeerders en bouwers moeten vinden. Hiervoor is een nieuwe aanbestedingsprocedure nodig. Afgesproken is dat Amvest en Dura Vermeer hier niet op kunnen inschrijven. Volgens Lindenbergh is de relatie met beide partijen goed ondanks de ontbinding van het contract en zijn zij elders in Almere bezig met andere projecten.

Weerwater CV had begin 2023 met woningbouw in Hortus willen beginnen. In het gebied staan nu alleen woontoren Flores en het zorgcomplex Flora, plus de Aeres hogeschool.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel