Explosievenexpert over gevonden explosief Lelystad: 'Er hadden doden kunnen vallen'

LELYSTAD • Ma 8 april 2024 | 6:13 • Maandag 8 april 2024 | 6:13

Er hadden doden kunnen vallen, als het explosief dat voor een kapperszaak in het centrum van Lelystad werd gevonden daadwerkelijk was ontploft. Dat zegt explosievenexpert Ad van Riel van REASeuro, een adviesbureau voor explosieven.

Een voorbijganger vond eind vorige maand voor de deur van de zaak aan de Neringweg zwaar illegaal vuurwerk, in combinatie met elektronische sigaretten en glasscherven. Van Riel heeft de beelden daarvan bekeken. Volgens hem kunnen juist rondvliegende glasscherven bij een ontploffing flinke verwondingen veroorzaken.

"Militair gezien heb je een explosieve lading en dan scherven eromheen. Dat noem je een scherfmantel. Omdat die scherven door de explosie worden rondgeslingerd, kan er letsel ontstaan. Het kan zelfs dodelijk zijn. Je creëert gewoon een wapen."

Nog geen dader in beeld
De politie wil vooralsnog weinig zeggen over het explosief bij de kapperszaak. Ook is er nog geen dader in beeld.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ging er meteen na de melding naartoe en de straat werd afgezet.

Explosievenexpert Van Riel ziet steeds vaker van dit soort zelfgemaakte explosieven. De ontwikkeling baart hem zorgen: "Het is heel makkelijk te verkrijgen en wordt heel vaak toegepast. Het aantal keren dat de EOD moet uitrukken voor dit soort incidenten is schrikbarend toegenomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel