Om geluidsoverlast in de nacht tegen te gaan, laat EBS bussen omrijden

NAGELE • Ma 8 april 2024 | 19:20 • Maandag 8 april 2024 | 19:20

Het gepiep van achteruitrijdende dieselbussen dat dorpsbewoners in Nagele wakkerhoudt, is snel voorbij. "Het is vrij simpel: we rijden voortaan om het dorp heen", vertelt woordvoerder Jasper Vermeer.

De busvervoerder was niet op de hoogte van de klachten, totdat Omroep Flevoland een reportage maakte over de geluidsoverlast in Nagele. Janita Tichelaar van Dorpsbelang Nagele vertelde dat 'de man die de bussen tankt' de kortste route kiest naar de stalling aan de Eggestraat en dat is door het dorp heen. Na het tanken keert hij de bussen om terug te rijden naar de stalling. Tijdens het achteruit rijden piepen de bussen om het verkeer achter de bus te waarschuwen. Dat gaat tot ergernis van de inwoners tot twee uur 's nachts door.

Personeel beter instrueren
Vermeer legt uit dat de bussen vooral na de laatste ritten worden volgetankt, aan het einde van de dag. De mensen die de bussen voltanken en naar de stalling rijden, worden extern ingehuurd.

Het is volgens Vermeer daarom zaak die werknemers beter te instrueren, om zo geluidsoverlast te voorkomen. Zij moeten dan een rondje om het dorp maken, in plaats bij het tankstation te keren. "Dat is zo'n 1,5 kilometer, maar dat is geen probleem."

Elektrisch vervoer
"We hebben Nagele als standplaats gekozen, omdat daar nog ruimte op het stroomnet was voor onze elektrische bussen", legt Vermeer uit. Dat een deel van de busvloot toch nog op diesel rijdt, komt omdat de elektrische bussen van fabrikant Ebusco nog niet geleverd zijn.

Uiteindelijk moet de busstalling uit Nagele verplaatst worden naar Emmeloord, waar ook de bussen van de vorige vervoerder stonden gestald. Maar wanneer dat gebeurt? Dat kan zomaar nog enkele jaren duren. "In heel Flevoland is beperkt ruimte op het stroomnetwerk", weet Vermeer.

Geen nieuwe stops in Nagele
Een andere gehoorde klacht is dat al die bussen wel door het dorp rijden, maar dat er geen reizigers kunnen in- en uitstappen.

Dat gaat niet veranderen, zegt Vermeer. De bussen vertrekken er 's morgensvroeg en 's avonds laat, voor of na hun dienst. Zolang Nagele geen extra halte wordt van bestaande busroutes die EBS rijdt in opdracht van de provincie Flevoland, gaan er niet meer bussen stoppen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel