Nog geen besluit over verslaafdenopvang Oosterwold

ALMERE • Do 11 april 2024 | 5:20 • Donderdag 11 april 2024 | 5:20

De gemeenteraad in Almere lijkt geen besluit te willen nemen donderdagavond over de mogelijke komst van een verslaafdenopvang in Oosterwold. Dat blijkt uit een voorstel dat is ingediend door de VVD, PVV, PvdA, D66, Leefbaar Almere en FvD. De partijen hebben samen een kleine meerderheid van 24 van de 45 zetels in de gemeenteraad.

De zes fracties willen eerst vaststellen welke criteria er in Almere zouden moeten gelden om een verslaafdenopvang te vestigen. Daarna kan volgens hen worden bepaald welke plek het meest geschikte is voor de opvang.

Niet in één keer beslissen
Burgemeester en wethouder hebben een plek in Oosterwold op het oog waar de verslaafdenopvang zou moeten komen. Ook stellen zij een aantal criteria voor waar de opvang aan moet voldoen. Zij vragen de gemeenteraad daarmee in te stemmen op donderdagavond, in één keer.

Maar een meerderheid van de raad wil dus eerst beslissen over de criteria en dan pas over de locatiekeuze. Sommige fracties in de raad willen de criteria aanpassen. Eén van de punten waar een opvang aan moet voldoen is dat deze niet mag komen in de buurt van scholen, of op een plek waar grote ontwikkelingen gepland staan.

Meke Smeulders van D66: "Op het moment dat je andere criteria krijgt, kan het zijn dat de voorkeurslocatiekeuze verandert. En dan kan het ook zijn dat Oosterwold niet meer een voorkeurslocatie is. Daarom kun je het niet in één keer beslissen."

Wat is het probleem met de verslaafdenzorg?
Sinds 2019 praat de gemeenteraad over de overlast die door verslaafden wordt veroorzaakt in het stadscentrum van Almere en hoe dat opgelost kan worden. Zo heeft de gemeente eerder bepaald dat een groep verslaafden naar een nog te bouwen opvang in Almere Poort gaat verhuizen.

Voor een andere groep van 36 mensen wordt gezocht naar een geschikte locatie elders buiten het stadscentrum. Deze mensen hebben verschillende problemen zoals ernstige verslaving in combinatie met psychiatrische problemen of een lichte verstandelijke beperking.

Rustige en prikkelarme omgeving noodzakelijk
Naast huisvesting in een rustige omgeving hebben deze mensen begeleiding en intensieve zorg nodig. Burgemeester en wethouders hebben in totaal 29 plekken in de stad onderzocht waar een opvang gebouwd kan worden. Zij stellen nu de gemeenteraad een locatie voor bij de Hippias van Elisweg in Oosterwold.

De raad wil nu nog geen besluit nemen. Wanneer dat wel gaat gebeuren en welke gevolgen dat heeft, is niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel