Visserijsector wil Europese brandstofbelasting voorlopig van tafel

URK • Vr 12 april 2024 | 7:05 • Vrijdag 12 april 2024 | 7:05

Maak bij het invoeren van een nieuwe brandstofbelasting een uitzondering voor de visserij. Die oproep doen visserijbonden aan de Europese Unie.

Als de extra belasting wel wordt ingevoerd, zullen de totale kosten van vissers straks voor meer dan veertig procent uit brandstofkosten bestaan, zeggen de bonden. Dat zou desastreus zijn voor alle vissers, onder wie die van Urk.

Buiten Europa
Ook zouden de sociaaleconomische problemen waarmee visserijbedrijven kampen verder verergeren, heeft de Vissersbond becijferd. Vis moet dan ook steeds vaker van buiten Europa worden gehaald.

De visserijbonden vragen de EU te wachten met de invoering van de belasting voor de visserij, tot nieuwe brandstof- en voortstuwingstechnologieën commercieel beschikbaar komen. Daar wordt volgens de bonden nu druk aan gewerkt.

Doel van de Europese maatregelen is het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen. Die uitstoot moet in 2030 55 procent lager zijn dan die in 1990 was. Daarom is de Green Deal opgesteld. Belasting op brandstof is daar een onderdeel van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel