Curator in gesprek over doorstart zorgboerderij Zonnehoeve

ZEEWOLDE • Vr 12 april 2024 | 16:47 • Vrijdag 12 april 2024 | 16:47

De curator van de op 26 maart failliet verklaarde zorgboerderij Zonnehoeve is met een partij in gesprek over een doorstart. De zorgboerderij werd op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op 5 maart gesloten door een gebrek aan zorg voor de twaalf bewoners die daar met een zorgindicatie woonden.

Bewoners werden volgens ouders aan hun lot overgelaten, kregen niet de zorg waar ze recht op hadden en moesten keihard werken op de boerderij. Ook werd personeel niet of te laat betaald.

De curator die het faillissement van de zorgboerderij moet afhandelen laat in een schriftelijke reactie weten:

"Prioriteit heeft nu een oplossing te vinden voor de dieren: De commanditaire vennootschap Zonnehoeve is eigenaar van een flink aantal paarden en koeien. Omdat de manege-activiteiten in elk geval in de maand april nog worden voortgezet, worden er middelen gegenereerd om de verzorging van de dieren de komende tijd te waarborgen. In de tussentijd wordt er naar een permanente oplossing gezocht voor de dieren. Momenteel is de mogelijkheid van een doorstart in onderzoek. Daar is interesse in. Een derde partij zal als doorstarter in zo'n scenario de activiteiten met betrekking tot de paarden (en koeien) al dan niet gedeeltelijk overnemen.

Schulden
Of er ook interesse is om de zorgactiviteiten en het begeleid wonen op Zonnehoeve voort te zetten is niet bekend. Ook is nog niet bekend wie er door de curator aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden die tot het faillissement hebben geleid.

"Over de schuldenlast kan ik nu nog weinig melden. Hetzelfde geldt voor uw vraag of ik een derde aansprakelijk ga stellen voor de schulden", aldus de curator.

Bewoners vertrekken
Inmiddels zijn er al acht bewoners vertrokken. Van de vier overgebleven bewoners hebben er drie een nieuw onderkomen gevonden. Twee vertrekken er de komende week naar Zeewolde en één bewoner gaat naar een zorginstelling in Zwolle. Met één bewoner, die onder de verantwoordelijkheid valt van de gemeente Almere, wordt nog overlegd over een geschikte woonruimte.

Ondertussen heeft GroenLinks-PvdA kamerlid Lisa Westerveld Kamervragen gesteld naar aanleiding van de sluiting van Zonnehoeve. Zij wil vooral weten waarom het zo lang heeft geduurd voordat er werd ingegrepen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel