Overheid vraagt Flevoland 200 extra opvangplekken voor asielzoekers

FLEVOLAND • Ma 15 april 2024 | 22:02 • Maandag 15 april 2024 | 22:02

Het Rijk vraagt de provincie Flevoland om binnen een maand voor tweehonderd extra bedden voor asielopvang te zorgen. Vijftig daarvan moeten er over uiterlijk een week al zijn. De extra opvang is nodig vanwege acute tekorten.

Dat schrijft staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van den Burg aan de Tweede Kamer. Het ministerie vraagt alle provincies om extra tijdelijke opvangplekken te realiseren. In alle provincies samen moeten er op die manier vijfduizend extra plekken bijkomen.

De tweehonderd extra opvangplekken in Flevoland moeten in twee fases gerealiseerd worden. Per 22 april zouden er vijftig moeten bijkomen en per 13 mei nog eens honderdvijftig. Om deze tijdelijke spoedopvang snel te realiseren, denkt het ministerie aan locaties zoals sporthallen.

Op welke plekken en in welke gemeenten die extra opvang er moet komen, is nu nog niet bekend.

Onderzoek naar grote opvanglocaties
Daarnaast onderzoeken het ministerie van Veiligheid en Justitie, het ministerie van Defensie, het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer in alle provincies of er terreinen zijn waarop grote paviljoens voor ongeveer vijfhonderd opvangplekken gerealiseerd kunnen komen. Deze paviljoens zouden er binnen twee maanden moeten komen.

Die locaties zullen worden aangeboden bij de zogenoemde Provinciale Regietafels. Daarin worden afspraken gemaakt over de opvang en de spreiding van asielzoekers. De gemeenten waarin deze paviljoens zouden kunnen komen, moeten wel eerst akkoord gaan.

Statushouders naar hotels
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt ook extra noodmaatregelen en zal tot 1 juli wekelijks vierhonderd statushouders in hotels plaatsen. Dat moet de doorstroom in de bestaande opvanglocaties bevorderen.

Er zijn tot 1 juli 2024 in heel Nederland zo'n 12.000 extra opvangplekken nodig. De huidige opvanglocaties in Nederland zitten voller dan eigenlijk zou mogen en de instroom van asielzoekers is nog altijd erg hoog. Ook sluiten tijdelijke opvanglocaties, zoals vorige maand in Biddinghuizen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel