Tieners leren in politie-escaperoom de gevaren van sexting

LELYSTAD • Di 16 april 2024 | 20:00 • Dinsdag 16 april 2024 | 20:00

Studenten van scholengemeenschap Porteum in Lelystad werden dinsdag door de politie uitgedaagd om binnen vijftien minuten te voorkomen dat een (denkbeeldig) meisje met haar eigen naaktfoto zou worden gechanteerd. Dat deden ze spelenderwijs in een escaperoom. Doel van de actie is bewustwording kweken onder jongeren als het gaat om online chantage met naaktfoto's.

"De boodschap hierachter is dat jongeren goed moeten nadenken over hun online veiligheid", vertelt jeugdagent Mariska de Lange. "Wij krijgen in ons werk dagelijks te maken met meisjes die exposed dreigen te worden of waarvan al naaktfoto's online zijn verspreid en daarmee gechanteerd worden. Dat is een toenemend probleem en we zien het bijna elke dag en daar proberen we de jeugd nu een beetje in op te voeden."

Na een bezoek aan de escaperoom werd er met de leerlingen een nagesprek gehouden door een politieagent en een jongerenwerker.

Belangrijk
"Ik vond het best wel moeilijk maar ook uitdagend en dat maakte het wel leuk", vertelt een leerling. "Ik vind het een goede actie omdat veel jongeren ermee te maken krijgen en het is belangrijk om het erover te hebben."

Een andere leerling vertelt dat het ook in zijn omgeving is gebeurd. "Ik heb het wel eens gehoord en dat meisje was ook gelijk over zelfmoord aan het praten."

Gevolgen
Jongerenwerker Janaika Leonora vindt het belangrijk om met jongeren te praten over de gevolgen van sexting. "Meisjes worden er heel kwetsbaar van. Ze hebben in vertrouwen een foto aan hun vriendje gestuurd. Ze hopen dat die ze daardoor leuker gaat vinden maar, dat is vaak niet hoe het afloopt. Ze worden nadat het online is geplaatst door jongeren gezien als hoer."

De mobiele escaperoom staat donderdag bij middelbare school Aeres in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel