Groot bewegingsonderzoek: één op de vijf kinderen kan geen koprol maken

SWIFTERBANT • Di 16 april 2024 | 21:56 • Dinsdag 16 april 2024 | 21:56

Eén op de vijf kinderen kan geen koprol maken. Dat blijkt uit een groot landelijk bewegingsonderzoek. Juist in provincies als Flevoland blijken kinderen iets minder goed te bewegen dan in de rest van Nederland.

Op basisschool De Golfslag in Swifterbant nam het NOS Jeugdjournaal een kijkje. Daar blijkt dat de meeste leerlingen de koprol geen probleem vinden. "Wel leuk, niet te moeilijk", zegt een jongen. "Gewoon ronddraaien en je klein maken", vult een klasgenoot aan.

Aan het bewegingsonderzoek hebben 1300 bassischolen in heel Nederland meegewerkt, in totaal 230.000 leerlingen. Onderzoeker Sanne de Vries: "Eén op de vijf kinderen beweegt niet zo goed. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld sneller botsen met hun fiets tegen een stoepje of geen koprol kunnen maken. Het kan ook dat je dan eerder iets breekt omdat je onhandig bent."

De onderzoekers hebben ook ontdekt dat het uitmaakt waar je woont. De Vries: "We zien in bepaalde provincies zoals Flevoland, Groningen en Friesland dat de kinderen daar iets minder goed bewegen. Dat kan ermee te maken hebben dat er bijvoorbeeld geen gymleraar op school is of dat de kinderen met een e-bike naar school gaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel