Havo-leerling Cato doet liever mbo-studie en daar denken steeds meer havisten zo over

EMMELOORD • Do 18 april 2024 | 15:54 • Donderdag 18 april 2024 | 15:54

Het middelbaar beroepsonderwijs wordt steeds populairder onder havo-leerlingen. Vaker dan ooit tevoren kiezen havisten voor een overstap naar het mbo. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook Flevolandse mbo-scholen bevestigen de trend.

Volgens directeur Durk Bijma van mbo-school Firda in Emmeloord blijkt de verschuiving duidelijk uit de leerlingcijfers. De overstap wordt het meest gemaakt vanuit het vierde leerjaar van de havo. Maar ook leerlingen die hun havo diploma halen, kiezen daarna steeds vaker voor een mbo-studie in plaats van een hbo-studie.

Dat deed ook Cato Visser uit Emmeloord. Na het behalen van haar havo-diploma koos ze voor de studie Onderwijsassistent op Firda. Ze zit nu in haar eerste jaar en is heel blij dat ze deze keuze heeft gemaakt.

Cato vond het laatste jaar havo erg zwaar. De overgang naar het hbo leek haar een grote stap. Toen iemand haar erop attendeerde dat ze ook voor het mbo kon kiezen, was haar eerste reactie afwijzend. Ze dacht: ik heb toch havo gedaan... Hoezo zou ik dan naar het mbo gaan?

Praktisch en vakgericht
Maar ze besprak het thuis en kwam tot de conclusie dat het voor haar een goede route kon zijn. Ze vindt het fijn dat het mbo-onderwijs vooral praktisch is. Ze is vakgericht bezig. "Dat zie ik heel erg als een voordeel, je hebt heel veel praktijk." Zo loopt ze nu al stage op een school.

Cato tijdens een les in de bibliotheek

Als ze na het mbo bijvoorbeeld nog een hbo-studie Leerkracht wil doen, denkt ze ook veel aan haar studie onderwijsassistent te hebben. "Ik weet dan veel meer dan studenten die van de havo afkomen. Ik heb al meer vakkennis."

Mbo-personeel heel gewild
Dat zegt ook directeur Bijma. Vanuit het mbo kun je volgens hem prima doorstromen naar het hbo. Maar daarnaast is een mbo-diploma op zichzelf al een heel goed diploma.

Bedrijven zitten te springen om personeel. En met name mbo-personeel. "Ik kan eigenlijk niet een opleiding opnoemen waarbij dat niet van toepassing is."

Klaslokaal Firda

Beter imago
Wat volgens Bijma ook bijdraagt aan de toestroom van havisten, is dat het imago van het mbo verbeterd is. Er wordt minder op neergekeken. Cato kreeg wisselende reactie toen ze van de havo naar het mbo ging. Zo kreeg ze te horen dat ze voor de makkelijke weg koos.

De druk om zo hoog mogelijk te presteren is volgens haar groot. Maar het belangrijkste vindt ze dat haar ouders haar keuze begrijpen en dat ze erachter staan. "Voor mij is het heel fijn. Ik heb veel minder stress. Ik kan werken aan mijn zelfvertrouwen en uitzoeken wat ik precies verder wil", aldus Cato.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel