StEP Noordoostpolder krijgt eenmalig meer subsidie: 'Rode cijfers in begroting'

NOORDOOSTPOLDER • Do 18 april 2024 | 21:09 • Donderdag 18 april 2024 | 21:09

Stichting Evenementen en Promotie Noordoostpolder (StEP) krijgt dit jaar een aanvullende subsidie van 45.000 euro. Dat gebeurt vanwege de gestegen kosten en toenemende regelgeving voor evenementen. Om die redenen schrijft StEP momenteel rode cijfers waardoor het college van B en W een uitzondering wil maken.

De organisatie houdt allerlei evenementen in Noordoostpolder. Zo valt te denken aan het Tulpenfestival en Uit-je Tent. Ook vallen Koningsdag, het Pieperfestival, de Sinterklaasintocht en het Nieuwjaarsfestival in Emmeloord onder de vlag van StEP.

De stichting haalt geld op met sponsorbijdragen, entreegeld en horeca-inkomsten maar krijgt ook jaarlijks een gemeentelijke subsidie. Dit jaar vroeg StEP om 165.000 euro maar de gemeente kon zo'n 120.000 euro verstrekken om de begroting sluitend te krijgen.

Omdat het college van B en W de evenementenorganisatie belangrijk vindt is het potje voor gebiedspromotie eenmalig aangebroken. Daarbij woog mee dat StEP in de coronaperiode niet-besteed geld vanwege geannuleerde evenementen terugbetaalde aan de gemeente.

Het Pieperfestival wordt soberder


'Organisatie wil grip op begroting'
Een andere overweging voor het toekennen van extra subsidie is dat StEP de rode cijfers in de begroting zwart probeert te krijgen. Zo zijn strakke afspraken gemaakt met de diverse evenementencommissies.

Ook ziet StEP mogelijkheden om het Pieperfestival te versoberen zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. Positief is dat de sponsorinkomsten in 2023 zijn gestegen vergeleken met een jaar eerder, stellen B en W.

'Extra geld is nodig voor gratis activiteiten'
Door de aanvullende subsidie blijven de evenementen toegankelijk voor een breed publiek, aldus het gemeentebestuur. Zo kunnen activiteiten gratis blijven, is de argumentatie. Het gaat dan onder meer om de route-app en het Tulpenbelevingsveld op het Tulpenfestival en gratis strooigoed tijdens de Sinterklaasintocht.

Wel is duidelijk met de organisatie afgesproken dat de extra subsidie eenmalig is. De gemeente gaat in de loop van dit jaar in gesprek over de financiering van de StEP-evenementen in 2025 en daarna.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel