Hotelkamers in Almere Buiten tot na de zomer beschikbaar voor minderjarige asielzoekers

ALMERE • Vr 19 april 2024 | 6:45 • Vrijdag 19 april 2024 | 6:45

Veertig alleenstaande minderjarige vreemdelingen kunnen waarschijnlijk tot na de zomer in het Holiday Inn hotel in Almere Buiten blijven. Eigenlijk moesten ze per 25 april vertrekken, maar de hotelkamers zijn nu langer beschikbaar.

Dat vertelde wethouder Kees Ahles donderdagavond in reactie op vragen van de gemeenteraad. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zou de kamers van het hotel langer kunnen gebruiken. Daarom heeft het COA de gemeente Almere afgelopen week gevraagd het verblijf van de minderjarige asielzoekers te verlengen.

Hoewel het college daar dinsdag officieel over beslist, noemde hij dit donderdagavond 'bijna een no-brainer.' Vanuit de gemeente is de intentie al langer dat de alleenreizende jongeren tot na de zomer kunnen blijven.

Zoektocht naar structurele oplossing
Op de vraag tot welke datum er verlengd kan worden, kon Ahles nog niet ingaan. "Maar we willen dat die kinderen zoveel mogelijk op één plek kunnen blijven." Samen met het COA wil de gemeente op zoek naar een structurele verblijfsplek.

De voorwaarden daarvoor zijn wat de gemeente betreft dat ze geen overlast veroorzaken en het onderwijs niet extra belasten. Er zouden bij de gemeente geen meldingen van overlast bekend zijn en de jonge asielzoekers zouden taallessen in de buurt krijgen, die door het COA worden geregeld.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) zijn jongeren die alleen of samen met andere kinderen of 'vreemde' volwassenen naar Nederland komen en hier asiel aanvragen. Voorheen heette dit een 'ama'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel