Agent komt drugslab op het spoor na cursus, verdachte mogelijk zes jaar de cel in

EMMELOORD • Vr 19 april 2024 | 13:46 • Vrijdag 19 april 2024 | 13:46

Afgeplakte ramen, een chemische lucht en het geluid van een werkende afzuiginstallatie. Een agent vertrouwde het niet toen hij in oktober 2021 langs een loods aan de Landbouwkade in Emmeloord reed.

Hij had op een speciale cursus het een en ander geleerd over de signalen van een chemisch drugslab en ondernam actie. Bij een inval een paar dagen later werd er inderdaad een lab gevonden, waar enorme hoeveelheden MDMA en amfetamine werden gemaakt.

Gouden goedje
Volgens de officier van justitie was het een hele grote. "Ik ben deze grootte nog nooit in mijn carrière tegengekomen", zei hij vrijdag in de Lelystadse rechtbank. Alleen al het feit dat er 1793 liter amfetamine-olie werd gevonden in de loods op bedrijventerrein Nagelerweg, geeft wat hem betreft aan hoe enorm het lab was. "Dat is het gouden goedje voor de productie van amfetamine."

Maar ook de duizenden liters aan grondstoffen, de twee ketels van elk 847 liter per stuk en de twee kleinere ketels die er stonden, lieten zien dat er heel veel drugs kon worden gemaakt. "Tussen de 2419 en 3225 kilo aan onversneden amfetaminepasta", haalde de voorzitter van de rechtbank uit het politieonderzoek naar voren.

Pollepels, trechters en gasmaskers
Naast twee kookruimtes vonden de agenten ook een caravan, die was ingericht als verblijfplaats of slaapplek. Er lagen bovendien allerlei spullen die gebruikt worden bij het maken van synthetische drugs, zoals bijvoorbeeld gasbranders en gasflessen, maatbekers, pollepels, trechters, een thermometer, gasmaskers, een gaslekzoeker en ph-meter.

Toen iemand van een bedrijf ernaast de 1.000 liter-vaten zag die het gebouw in gingen, vroeg hij voor de grap of zijn buren drugs gingen maken. Een paar dagen later stond er iemand van de loods naast hem in zijn zaak: 'Je houdt je mond erover of anders', werd hem boos gezegd. Er werd zelfs 1250 euro per maand aan zwijggeld aangeboden, maar dat sloeg hij af. Bang was hij in ieder geval wel.

Twee verdachten
Bij de politie-inval werd niemand aangehouden. Lange tijd was het dan ook een raadsel wie er bij het drugslab betrokken waren. Totdat een halfjaar na de ontdekking de 57-jarige N.W. uit Vleuten en 34-jarige P.A.S. uit Delft werden opgepakt.

Van hen werd dna gevonden in de loods. "Dadersporen", vatte de aanklager samen. Het duo moest zich vrijdag melden voor hun rechtszaak, maar die van A.S. werd aangehouden vanwege ziekte. De zaak tegen W. kon wel doorgaan.

Dna
Hij vertelde dat hij inderdaad een keer in de loods in Emmeloord is geweest. Niet zo vreemd dus dat zijn dna werd gevonden op een gasmasker, een mok, ducttape, zaklamp, de kraan van een van de ketels en een gasaansteker.

"Ik werd via via gevraagd om er een kijkje te nemen, iets werkte niet. Ze wisten dat ik door mijn verleden een beetje verstand heb van dit soort dingen, vandaar dat ze mij om raad vroegen. Daar zou ik 1.000 euro voor krijgen", legde hij uit.

W. kon ze naar eigen zeggen niet helpen. "Toen ik binnenkwam zag ik meteen dat het één grote puinzooi was. Het stonk er ook verschrikkelijk. Ik ben maximaal drie kwartier gebleven en ben toen weer weggegaan. Er lekte van alles en de verhoudingen die ze aanhielden bij het koken waren niet goed."

Zes jaar cel
Volgens hem lag het drugslab stil op het moment dat hij er was. "Ik heb er verder ook niets mee te maken." Maar daar gelooft de aanklager niets van. Hij denkt dat er genoeg bewijs is dat W. een grotere rol had bij de fabriek. Dat hij al een paar keer eerder is veroordeeld voor amfetaminezaken, helpt de Vleutenaar ook niet echt. De officier eiste zes jaar cel tegen hem.

De advocaat van W. vond dat er veel te weinig bewijs is voor een veroordeling. Alleen het gevonden dna is niet voldoende. En een getuige die hem en A.S. leek te herkennen als mannen die dagelijks bij de loods waren, had het volgens haar ook over een Oost-Europees uiterlijk. "En mijn cliënt is niet Oost-Europees."

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel