Ernstige ziekte versterkte de liefde van Mieke Baltus voor het burgemeesterschap van Lelystad

LELYSTAD • Zo 21 april 2024 | 9:00 • Zondag 21 april 2024 | 9:00

Burgemeester Mieke Baltus heeft tijdens het jaar dat ze door ziekte was uitgeschakeld, geen moment getwijfeld of ze zou terugkeren in haar functie. "Juist in dat jaar heb ik gevoeld dat het allerliefste en het leukste dat ik wil, is om burgemeester te zijn van Lelystad", zegt ze in het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Die overtuiging drong tot haar door toen Baltus tijdens haar gedwongen afwezigheid ruim de tijd had om na te denken: "Wat wil ik eigenlijk, is dit het leven dat ik wil leiden? Dat soort grote vragen komen vanzelf met zo'n ziekte." De conclusie stond voor haar al snel vast: "De keuzes die ik daarvoor al had gemaakt in mijn leven, zijn de juiste keuzes geweest."

Terugkeer was 'heerlijk moment'
Begin 2023 moest Mieke Baltus haar werk als burgemeester neerleggen omdat ze behandeld moest worden voor darmkanker. "Ik hoopte toen dat het een voor half jaar zou zijn, maar halverwege de rit had ik een complicatie waardoor het wat langer duurde." In februari van dit jaar kon ze weer aan de slag. "Dat was een heerlijk moment, het voelde meteen heel natuurlijk: een beetje het gevoel alsof ik nooit was weggeweest."

Baltus voelt zich weer goed, zegt ze. "Het is wel spannend, maar de laatste onderzoeken waren ook dik in orde. Fysiek ben ik er nog steeds niet helemaal. Aan de ene kant heb je wat minder energie omdat je nog steeds een beetje aan het herstellen bent, aan de andere kant krijg je heel veel energie door het werk."

Het interview met Mieke Baltus:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel