Openbaar vervoer staat zaterdagavond drie minuten stil: "We moeten gewoon weer even normaal doen"

FLEVOLAND • Za 20 april 2024 | 16:30 • Zaterdag 20 april 2024 | 16:30

NS en busvervoerders EBS en Keolis zetten zaterdagavond om 22:30 uur het trein- en busverkeer voor drie minuten stil. Het is een protest tegen geweldsincidenten waar NS-medewerkers tijdens het doen van hun werk mee te maken hebben.

Treinmachinist Anouk werkt in de treinen van NS die door Flevoland reizen. Zij vindt het goed dat er eindelijk aandacht is voor dit probleem. "Er is dagelijks zoveel geweld", vertelt ze. "We moeten gewoon weer even normaal doen."

Het probleem is volgens haar na de coronapandemie alleen maar erger geworden. De cijfers tonen dit ook aan. In het afgelopen jaar zijn 1042 meldingen van geweldsincidenten geregistreerd, dit is 8 procent meer dan in 2022.

De treinmachinist vertelt dat vooral het geweld tegen conducteurs is toegenomen. "Er wordt vaak gebeld naar het veiligheidsnummer, vooral door vrouwelijke passagiers. Het is dan aan de conducteur om te kijken wat er aan de hand is."

Landelijk protest
De NS kondigde op maandag het protest aan nadat afgelopen zaterdag bij Delft een hoofdconductrice en machinist waren mishandeld door een groep jongeren. Treinmachinist Anouk werkt zelf niet tijdens het protest, maar ze gaat wel langs om te kijken. Ze verwacht dat iedereen iets van het protest gaat merken. "Ik denk alleen niet dat het echt veel gaat doen", zegt ze.

EBS en Keolis nemen ook deel aan de actie om samen met andere vervoerders in het land een sterk signaal af te geven. EBS rijdt met de naam RRReis in Flevoland en Keolis verzorgt onder de noemer AllGo het openbaar vervoer in Almere.

Lees ook: Reizigers staan achter actie treinpersoneel tegen geweld: "Zet die treinen maar drie uur stil

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel