Steeds meer scholieren fietsen tegen kanker, ook Dronten doet mee

FLEVOLAND • Za 20 april 2024 | 19:12 • Zaterdag 20 april 2024 | 19:12

Met de fiets de Alpe d'Huez beklimmen; meer dan 100 Flevolandse scholieren gaan binnenkort de uitdaging aan. Samen met Stichting Flevoland Fietst Tegen Kanker vertrekken de jongeren volgende maand naar Frankrijk. En naast Almere en Lelystad, fietsen er nu ook voor het eerst scholieren uit Dronten mee.

"Zo fietst het grootste deel van de provincie mee, en daar zijn we heel trots op", zegt Boyd Besselink van de stichting. Vorig jaar vertrokken er nog 85 studenten en scholieren naar Frankrijk, dit jaar zijn dat er dus een stuk meer. Vrijdagavond organiseerde de stichting een benefietavond om alle deelnemers in het zonnetje te zetten en voor te bereiden.

Met de fietstocht halen de scholieren geld op voor KWF Kankerbestrijding, maar daarnaast doen ze ook vrijwilligerswerk tijdens het evenement. Het is de bedoeling dat de héle groep samen de berg beklimt.

Speciale verhalen
Voor veel deelnemende scholieren wordt het een week met een lach en een traan, zo ook voor deelnemer Wende. "Mijn moeder is vorig jaar overleden en ik ga echt fietsen voor haar en alle andere mensen die kanker hebben."

De benefietavond in het AGORA Theater is dan ook een emotioneel moment voor de scholier. "Ik heb het soms zwaar, maar ben ook heel blij dat ik mee kan doen."

Leraren trots
In totaal reizen zeven scholen mee naar de berg, waarvan het Almere College Dronten de nieuwste deelnemer is. En daar is leraar Job ontzettend trots op. "Ik krijg gewoon kippenvel van alle initiatieven die onze jongeren opzetten, zo trots ben ik." Één van 'zijn' leerlingen heeft al 2100 euro bij elkaar verzameld. "En dat terwijl deze jongens vaak horen dat ze 'weinig kunnen", glundert Job, terwijl de scholieren hem omringen.

Alle deelnemende scholieren kijken uit naar het moment dat ze de berg op kunnen, al zat de spanning er tijdens de avond vast goed in. "Ik ben wel een beetje bang dat ik het misschien niet haal, maar dat komt samen vast goed", vertelt een deelneemster van Porteum.

Steunbetuigingen van eerdere deelnemers

'Samen strijden'
En juist dat gevoel van 'samen strijden' maakt het alles zo speciaal volgens Brigitte Dubbelaar van KWF. "De sfeer die ze altijd met elkaar hebben is echt geweldig om te zien", beschrijft Dubbelaar. Ze gaat elk jaar mee naar Frankrijk en is ook dit jaar weer van de partij.

De scholieren vertrekken 31 mei naar de Alpe d'Huez om samen de 'strijd' aan te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel