Jongeren uit Flevoland als 'zeekadetten' op de Dam tijdens dodenherdenking

FLEVOLAND • Ma 22 april 2024 | 6:20 • Maandag 22 april 2024 | 6:20

Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei helpen traditiegetrouw scouts en zeekadetten. Zo dragen ze kransen en hijsen ze vlaggen. Elk jaar zijn scouts uit een andere provincie aan de beurt en deze keer is dat Limburg. Maar in die provincie zijn geen zeekadetten. Daarom komen die uit onder meer Flevoland om te helpen.

Een zeekadettenkorps is een vereniging waar jongeren leren varen en zeilen. Ook wordt de kinderen het een en ander over onderhoud aan schepen bijgebracht. Een lidmaatschap van de zeekadetten wordt gezien als een goede voorbereiding op een latere carrière bij de marine of in de zeevaart.

"Ik vind het wel spannend. Ik moet een krans dragen en aangeven. Dat moet natuurlijk wel goed gaan", vertelt de 13-jarige Alina Herngreen uit Lelystad. Ook de 15-jarige Jaydalynn Randon komt uit Lelystad en mag 4 mei helpen.

Zij is ingedeeld bij onder meer de bloemengarderobe. "Genodigden hebben vaak bloemstukken mee. Tijdens de avond gaan ze ook de Nieuwe Kerk in en dan neem ik de bloemen aan om ze te bewaren", vertelt de trotse puber. Ze is er voor de tweede keer bij op de Dam. Dus ze weet wat ze kan verwachten.

Alina

Oefenen
Alina en Jaydalynn zijn dit weekend samen met alle andere zeekadetten en scouts in het provinciehuis in Maastricht voor de laatste grote oefening voor 4 mei. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Er wordt geoefend met vlaggen hijsen, het lopen met kransen maar ook hoe het is om iemand die in rolstoel zit te duwen. De scouts begeleiden ook de oudere mensen waarvan sommigen in een rolstoel.

Oefenen met vlaggen hijsen

Op 4 mei zijn er 72 scouts en 14 zeekadetten die helpen. De jeugd leeft er al maanden naar toe.

"Het is de hele sfeer. Je maakt alles mee en als je dan uiteindelijk het hele plaatje bij elkaar ziet en het gaat allemaal goed dan is het heel mooi. Dan is het wow!, we hebben het gedaan met zijn allen", zegt Jaydalynn.

Jaydalynn

Naast het oefenen tijdens de dag in Maastricht krijgt de jeugd ook uitleg over hoe 4 mei gaat verlopen en hoe je je moet kleden. Zo moet de outfit, of scoutfit, zoals het tenue van de scouts genoemd wordt, perfect zijn.

Voor als het regent heeft de organisatie de tip om een vuilniszak onder je kleding aan te trekken zodat je toch een beetje droog blijft. Een jas gaat namelijk niet mee. "Nou, die vuilniszak ga ik dus mooi niet aantrekken! Ik vind gewoon dat de zon moet schijnen", besluit Alina.

Tips voor 4 mei

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel