Minder bussen in Flevoland, volgens vervoersbedrijf EBS gaat het nu 'een stuk beter'

FLEVOLAND • Ma 22 april 2024 | 6:00 • Maandag 22 april 2024 | 6:00

Het gaat een stuk beter met het busvervoer in Flevoland, sinds een week geleden een afgeschaalde dienstregeling is ingevoerd. Dat zegt concessiemanager Maarten Spaargaren van busvervoerder EBS. Volgens Spaargaren is het uitvallen van ritten nu tot een minimum beperkt.

EBS verzorgt sinds december het busvervoer in het overgrote deel van Flevoland. Maar direct bij de start begonnen ook de problemen: er vielen veel ritten uit, reizigers stonden -soms letterlijk- in de kou en de druk op de buschauffeurs was groot.

Het bedrijf zegt dat de problemen vooral te wijten zijn aan het tekort aan personeel. Daarnaast wordt ook een hoog ziekteverzuim genoemd en het feit dat de elektrische bussen op een andere plek moeten worden opgeladen dan eerder was gepland.

Voorlopig minder bussen, minder lijnen
Om een einde aan de problemen te maken, is de dienstregeling sinds een week afgeschaald. Dit betekent dat er tot december minder bussen rijden en sommige lijnen vervallen zelfs helemaal. Door deze ingreep is het uitvallen van ritten volgens EBS minimaal, zodat reizigers weer weten waar ze aan toe zijn.

Onder het personeel is er ook meer rust, zo merkt de manager op. De druk op de chauffeurs is afgenomen en ze kunnen soms ook een dagje vrij nemen. Dit heeft tegelijkertijd een positief effect op het ziekteverzuim.

Slapeloze nachten
Persoonlijk kijkt Spaargaren terug op een hele pittige periode waarin hij slapeloze nachten had. "Het is heel vervelend als je weet dat je buiten niet levert wat je beloofd hebt, en dat er zoveel reizigers in de kou staan, letterlijk en figuurlijk. Ja daar lig je wel van wakker."

Het bedrijf is ondertussen druk bezig om extra personeel te werven. Zeventig chauffeurs zijn er al aangetrokken, maar daar moeten er nog veertig bij. Zij zijn nodig om in december van dit jaar de dienstregeling weer uit te kunnen breiden. Spaargaren heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Rover is positief
Reizigersvereniging Rover reageert positief over het tijdelijk afschalen van de dienstregeling. Begin dit jaar kregen zij ongekend veel klachten over het uitvallen van bussen. "Er is nu geen sprake meer ongeplande en onverwachte uitval van bussen", zegt Misja Speur van Rover. Reizigers weten volgens hem waar ze nu aan toe zijn, al blijft het voor velen erg vervelend dat er minder bussen rijden.

Bekijk hier het hele interview met Maarten Spaargaren (EBS):

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel