Mensen komen vanuit het hele land naar fietsveiling in Zeewolde

ZEEWOLDE • Zo 21 april 2024 | 19:07 • Zondag 21 april 2024 | 19:07

Lekker met Koningsdag naar Zeewolde! Mensen uit het hele land trekken hier naar toe, en met één doel: de fietsveiling van Scouting Jan Wandelaar, met elk jaar meer fietsen en meer bieders.

"Dat doen we nu een paar jaar", vertelt Thijs de Vries van de scouting. De Vries woont al jaren in Haarlem maar komt speciaal voor de inzameling van spullen voor Koningsdag naar Zeewolde toe. "Om geld op te halen voor de scouting verkopen we al jaren spullen tijdens Koningsdag, maar daar kwamen steeds mee fietsen bij."

Ruzie om een 'ouwe fiets'
En die tweewielers werden gewild. Zelfs zó gewild dat de fietsen, nog voordat ze van de kar af waren, al werden gekocht, tot aan ruzies aan toe. Om dat te voorkomen zijn de scouts begonnen met het veilen van de fietsen. "En dan hebben we het niet over rotzooi hoor. Er staan nu al elektrische fietsen tussen, een mooie oude racefiets en meerdere kinderfietsen", beschrijft Thijs lachend.

"We hebben ook al vaste klanten, die bijna elk jaar langskomen."

— Thijs de Vries, Scouting Jan Wandelaar

Al twee weekenden zijn de scouts in alle vroegte Zeewolde ingetrokken om weer spullen te verzamelen voor Koningsdag. Want het draait natuurlijk niet alleen om fietsen op een rommelmarkt. De meeste spullen zijn welkom bij de scouting. Die worden opgehaald bij mensen thuis, of mensen brengen hele auto's vol naar de verenging zelf.

De fietsen worden schoongemaakt

Scootmobiel, postzegels en veel antiek
En daar zitten gekke dingen bij, weet ook organisator Dirk van de scouting. "Zo krijgen we soms hele mooie spullen zoals dure postzegels. Nu hebben we ook een scootmobiel staan, dat heb ik nog nooit voorbij zien komen." Ook ziet Dirk veel antiek binnenkomen. "Met hele mooie dingen, dat ik me soms afvraag of spullen niet naar een veilingmeester moeten."

En wanneer de leeg vertrokken aanhangers weer vol terugkeren met spullen uit het dorp, wordt de vangst van dit jaar ook duidelijk. "Al veel platenspelers en stoelen, maar de hoeveelheid boeken blijft eigenlijk uit", aldus Julia, die als spullenverdeler bijna alles wel een keer door haar handen heeft gehad.

100 fietsen voor de veiling
Toch blijft de fietsveiling het hoofdevenement. Op de tweede inzameldag heeft de scouting al zo'n 50 fietsen staan. "Ik denk dat we uiteindelijk zo'n 100 fietsen kunnen veilen, bijna het dubbele van vorig jaar." De Vries heeft er duidelijk in zin, en heeft ook al een pareltje gevonden. "Die racefiets is wel echt mijn favoriet, hij is heel erg leuk. Een beetje klassiek maar wel mooi."

De favoriete racefiets

De Vries verwacht veel animo voor de aankomende veiling. "We hebben ook echt al vaste klanten, die bijna elk jaar langskomen." En hij ziet dat mensen steeds verder reizen voor de veiling. "Veel mensen uit Amersfoort maar ook uit alle andere delen van het land. Mensen weten het echt te vinden."

OP=OP
En waarom de veiling zo succesvol is? "Geen idee", lacht De Vries terwijl hij naar de fietsen kijkt. Zaterdag 27 april zijn de scouts vanaf 09:00 uur van de partij op de rommelmarkt. De fietsveiling start om 13:00 en daarbij geldt het oeroude credo: OP=OP.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel