Illegale prostitutie meestal in woningen, het vaakst in Almere

FLEVOLAND • Ma 22 april 2024 | 14:14 • Maandag 22 april 2024 | 14:14

De meeste gemeenten in Flevoland hebben de afgelopen zes jaar gevallen van illegale prostitutie vastgesteld. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS en de regionale omroepen. In Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde ging het opgeteld om enkele gevallen per jaar. In Almere werden in vijf jaar tijd 110 gevallen ontdekt, waarvan de helft in de laatste twee jaar.

De cijfers van de Flevolandse gemeenten vergelijken is lastig, omdat niet elke gemeente even intensief controleert. Gegevens over Dronten ontbreken nog in dit bericht. Op Urk is de afgelopen zes jaar geen enkel geval van illegale prostitutie vastgesteld.

Overlast
Controles worden over het algemeen uitgevoerd na klachten over overlast. Meestal zien buurtbewoners dat er veel bezoek komt bij een woning en dat dit bezoek maar kort blijft. Ook komen er meer auto’s naar een buurt, en worden omwonenden of zelfs kinderen soms aangesproken door klanten die op zoek zijn naar het juiste adres.

Sekswerkers mogen in Almere en Lelystad onder voorwaarden zelfstandig thuiswerken. Daarbij moet de sekswerker ingeschreven staan op het adres waar de activiteiten plaatsvinden. Is dat niet het geval, dan is er sprake van illegale prostitutie.

Illegaal sekswerk wordt in Flevoland meestal ook uitgevoerd in woningen. Daarin is dan bijvoorbeeld een kamer speciaal hiervoor ingericht. De gemeente Almere ontdekte ook gevallen waarbij een woning volledig voor sekswerk was ingericht.

Vergunning-systeem een goed idee?
Landelijk wordt gewerkt aan een wet die regelt dat sekswerkers vanuit hun eigen huis kunnen werken. Minimumleeftijd hiervoor zou 21 jaar worden. Ook moet de sekswerker een vergunning aanvragen. Sommige Flevolandse gemeenten vinden zo’n voorgesteld vergunningstelsel voor thuiswerkers een slecht idee. Gevreeds wordt dat het kan leiden tot meer illegaal sekswerk. Niet iedereen zal immers een vergunning willen of kunnen aanvragen.

Veel sekswerkers zitten niet te wachten op verplichte registratie, omdat ze niet willen dat hun baan bekend wordt. Voor gemeenteambtenaren zou het bovendien lastig zijn om vast te stellen of het sekswerk vrijwillig gebeurt. Bij veel gemeenten ontbreekt het hiervoor aan ervaring en kennis.

Almere
Almere heeft momenteel vier seksinrichtingen met een vergunning. Daarnaast is thuiswerken voor sekswerkers toegestaan als zij zich aan bepaalde regels houden. Dit zijn grotendeels regels die ook voor andere beroepen gelden die thuis kunnen worden uitgeoefend. Eén van de voorwaarden is dat de werkzaamheden niet bedrijfsmatig worden uitgevoerd. Wonen moet de hoofdactiviteit in de woning blijven.

De illegale sekswerkers die de afgelopen vijf jaar in Almere werden betrapt kwamen uit Nederland, Bulgarije, Oekraïne, Brazilië, Colombia, Spanje, Venezuela, Duitsland en Hongarije.

Lelystad
Lelystad constateerde in de periode 2018 t/m 2023 dertien gevallen van illegale prostitutie. Vijf daarvan werden vorig jaar vastgesteld. In alle gevallen gebeurde dit bij een controle van een woning. De gemeente wil verder niks zeggen over de omstandigheden waaronder de illegale prostitutie plaatsvond en geeft ook niet aan of er één of meerdere sekswerkers op de adressen werden aangetroffen. De meeste controles werden uitgevoerd na meldingen uit de buurt.

Er zijn in Lelystad twee vergunde seksinrichtingen. Daarnaast zijn er zelfstandig thuiswerkende sekswerkers. Die hoeven geen vergunning te hebben als ze zich aan de voorwaarden voor aan huis verbonden beroepen houden. Lelystad is tegen een vergunningstelsel voor sekswerkers. De gemeente denkt dat dit tot meer illegale prostitutie zal leiden.

Noordoostpolder
De gemeente Noordoostpolder heeft de afgelopen zes jaar tien controles uitgevoerd op illegale prostitutie. Vooral de afgelopen twee jaar werd er gecontroleerd. De controles waren op verschillende locaties, waaronder woningen en hotels. Bij elke controle werd één sekswerker aangetroffen.

Vanwege de privacy wil Noordoostpolder niks zeggen over de herkomst van de sekswerkers. Voor zover de gemeente bekend is, zijn er geen signalen van overlast geweest.

Zeewolde
Zeewolde ontdekte de afgelopen zes jaar 1 geval van illegale prostitutie. Het ging hierbij om een Nederlandse vrouw die een slaapkamer in de woning had ingericht. In Zeewolde is dit niet toegestaan. Bij de woning was sprake van overlast door extra aanloop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel