De computer van Dave (14) werd verwoest en daarmee ook zijn online contact: 'Soms wel eenzaam'

LELYSTAD • Ma 22 april 2024 | 18:20 • Maandag 22 april 2024 | 18:20

Een speciale inzamelingsactie voor de 14-jarige Dave uit Lelystad moet ervoor zorgen dat hij weer kan praten met zijn vrienden. Ruim vier maanden geleden verwoestte een brand zijn woning en ook zijn computer. Dave gaat naar het speciaal onderwijs en gebruikt een gamecomputer om vrienden te maken en met ze te praten.

De moeder van een meisje uit de klas van Dave heeft de actie opgezet. "Je denkt nu vast dat die computer niet zo’n groot probleem is. Maar voor deze jongeren, die zich eenzaam voelen en moeilijk vrienden kunnen maken, is zo'n pc een grote vriend", legt Stephanie Dussel uit.

Online vrienden erg belangrijk
Het is voor Dave erg moeilijk om buiten school vrienden te maken. Via een spel op zijn computer kon hij dit wel, "Niemand ziet of hoort dat hij anders is, daarom werd hij niet op voorhand al afgewezen", vertelt de moeder van het klasgenootje.

Dave is heel blij met het initiatief. "Veel van mijn vrienden wonen ver weg dus dan kan ik ze alleen zo spreken. Dat is met een telefoon of iets anders veel moeilijker en dat is wel jammer. Daardoor voel ik me soms wel eenzaam", vertelt de tiener terwijl hij een spelletje op zijn telefoon start.

"Ik heb gelukkig mijn katten, die helpen heel veel"

— Dave

Veel last van de brand, maar hoofd omhoog
De brand is al ruim vier maanden geleden, maar Dave merkt er nog steeds veel van. Er waren geen gewonden, maar wel groot verdriet en een trauma erbij. Het hele gezin heeft twee maanden lang samen op een hotelkamer gebivakkeerd.

Toch laat Dave zich niet uit het veld slaan. "Ik heb gelukkig mijn katten, die helpen heel veel. En het is ook niet direct het einde van de wereld hoor, ik heb wel meer te doen dan alleen op beeldschermen kijken", bagatelliseert Dave duidelijk.

Toch is de pc wel degelijk belangrijk voor hem. De verzekering kon lang niet alles vergoeden en het is niet haalbaar voor zijn ouders om zo’n grote uitgave te doen na de brand. "Ik kan me zo inleven in deze jongen. Daarom probeer ik Dave te helpen met deze inzameling, zodat hij weer even blij kan zijn na alles wat hij heeft meegemaakt."

Er is 1.500 euro nodig om een gamecomputer voor Dave te realiseren, zodat hij weer spelletjes kan spelen met virtuele vrienden.

Update 23 april: Het benodigde bedrag was maandagavond binnen. Lees hier zijn reactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel