Rechtszaak tegen 'helderziende' vrouw die huisslaaf zou hebben gehad kan doorgaan

ALMERE • Di 23 april 2024 | 15:36 • Dinsdag 23 april 2024 | 15:36

De rechtszaak tegen Marion K. uit Almere, die jarenlang vrouwen zou hebben uitgebuit en mishandeld, kan doorgaan. De Almeerse had bij een eerdere zitting de rechtbank gewraakt. Maar door dat verzoek heeft de wrakingskamer van rechtbank Midden-Nederland dinsdag een streep gezet.

Volgens de advocaat van de 62-jarige Marion K. waren de rechters partijdig en konden zij dus niet goed beoordelen of K. wel of niet schuldig was. Met het wrakingsverzoek wilde de advocaat ervoor zorgen dat de rechters werden vervangen door andere personen. Hierdoor is de zitting direct stilgelegd.

Helderziend
Marion K. wordt ervan verdacht een vrouw vijftien jaar lang als slaaf te hebben gebruikt. Ze zou zich hebben voorgedaan als helderziende en maakte het slachtoffer volgens de aanklager wijs dat ze haar kon 'ontdoen van negatieve energieën' en trauma’s.

Het slachtoffer werd bijvoorbeeld opgesloten in het huis van de verdachte, moest alle contacten met haar omgeving verbreken, werd constant in de gaten gehouden en kreeg instructies voor wat ze op een dag moest doen, zo staat in de aanklacht te lezen.

Buiten slapen
De Almeerse zou haar ook fysiek en emotioneel hebben mishandeld tussen januari 2005 en december 2020. En ze bedreigde haar met martelingen, verkrachting, ontvoering en opname in een inrichting.

Daarnaast moest ze allerlei huishoudelijke klussen doen, sliep ze op de koude gang en moest ze soms voor straf buiten slapen zonder warme kleding of een jas.

Nog een slachtoffer
Ook een andere vrouw zou jarenlang in haar greep zijn geweest. Dit slachtoffer uit Almere werd tussen december 2016 en september 2021 gedwongen om naar Amsterdam te verhuizen, denkt de aanklager.

Zo niet, dan zou de verdachte haar werkgever vervelende dingen over haar vertellen. Zij zou in oktober 1996 ook al eens een akkefietje met K. hebben gehad. Toen zou K. haar in borst en rug hebben gestoken in een poging haar dood te maken.

Drie weken geleden stond de inhoudelijke behandeling gepland. Daar was de hele dag voor uitgetrokken. De zaal zat vol met de twee slachtoffers en veel vrienden en familie die ze hadden meegenomen. Er waren ook nog wat andere betrokkenen bij de zaak en deskundigen vanuit het Pieter Baan Centrum (PBC) die zouden uitleggen waarom zij tbs met dwangverpleging hebben geadviseerd.

'Te ziek'
Maar na uren wachten, ging de zaak toch niet door. K. voelde zich te ziek, waarna de rechtbank een arts liet komen om haar in het cellenblok van de rechtbank te laten onderzoeken. Die concludeerde dat ze fit genoeg was, waarna de rechters alsnog verder wilden.

Op dat moment wraakte K.'s advocaat de rechtbank. Hierdoor kwam de zitting stil te liggen. De wrakingskamer heeft nu beoordeeld dat die wraking onterecht was.

Volgens de officier van Justitie was dit precies wat K. voor ogen had. "Mevrouw ziet enorm op tegen vandaag, ze wil gewoon niet bij de rechtszaak zijn om alles te bespreken en te horen wat de deskundigen over haar te zeggen hebben. Bij elke nieuwe datum die we prikken, zal ze ziek zijn."

Wanneer de inhoudelijke behandeling verdergaat, is nog niet besloten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel