'Niet de politie bellen, dan doe ik je wat', deze uitspraak levert baas milieustraat Urk straf op

URK • Di 23 april 2024 | 21:00 • Dinsdag 23 april 2024 | 21:00

Hij wilde niet écht geweld gebruiken tegen een toezichthouder van de omgevingsdienst en die stond toch al buiten het hek van de Urker milieustraat. Toch krijgt de baas van Sortas Recycling op Urk nu een flinke boete en voorwaardelijke taakstraf voor bedreiging van een ambtenaar.

Het wordt hem niet in dank afgenomen dat hij op 18 december 2018 met verheven stem tegen de ambtenaar riep: "Nu niet de politie bellen, want dan doe ik je wat." De toezichthouder kon daardoor op dat moment niet de controle uitvoeren waarvoor hij naar de milieustraat was gekomen.

De nu 44-jarige directeur van Sortas Recycling moest zich begin deze maand in de rechtbank melden voor deze aanvaring. Daarnaast stonden hij en zijn bedrijf ook terecht voor twee andere feiten.

Zo werd een project op de milieustraat 2,5 jaar lang uitgevoerd zonder de juiste vergunning. En werd een brand in een loods niet tijdig doorgegeven aan de juiste autoriteiten.

Aanvaring bij controle
Eind 2018 kwamen twee toezichthouders van de Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek (OFGV) langs bij de milieustraat aan de Griend op Urk. Zij moesten daar een milieucontrole uitvoeren op het terrein. De directeur was daar niet van gediend en ging achter de twee aan. Ze moesten het terrein verlaten en de directeur deed het hek achter ze op slot.

Volgens één van de ambtenaren leek het erop dat de verbale aanvaring ook fysiek had kunnen worden. De directeur ontkende dat hij kwade bedoelingen had, maar de rechtbank vond de verklaring van de toezichthouder overtuigender. Ook acht de rechtbank bewezen dat de controle daardoor op dat moment werd belemmerd.

De Urker krijgt mede voor deze bedreiging een boete van 10.000 euro. Ook krijgt hij een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur.

Het Openbaar Ministerie had een onvoorwaardelijke taakstraf van 150 uur geëist. De rechtbank nam bij het toewijzen van de straf mee dat de bedreiging inmiddels meer dan vijf jaar geleden is geuit.

Milieustraat ook op het matje
Sortas Recyling B.V. kreeg daarnaast een boete van 20.000 euro opgelegd. Het had tussen december 2018 en april 2021 afval zoals jute, verfblikken en textiel opgeslagen en verwerkt terwijl Sortas daar geen omgevingsvergunning voor had.

Verder kreeg een brand bij de milieustraat op 1 maart 2021 een staartje in de rechtbank. Sortas had de brand, nadat deze door de brandweer was geblust, via een WhatsApp-bericht aan de gemeente Urk gemeld. Maar dit is niet zoals een voorval doorgegeven moet worden waarbij er kans is op milieuschade of problemen voor de menselijke gezondheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel