Boer zoekt vrouw: datingapp moet boeren in de liefde helpen

FLEVOLAND • Wo 24 april 2024 | 7:33 • Woensdag 24 april 2024 | 7:33

Als het aan Gijs Staats uit Rutten ligt kan het tv-programma Boer zoekt Vrouw wel inpakken en vinden boeren voortaan de liefde via zijn app 'AgriMatching'. Het concept is simpel en vergelijkbaar met datingapps zoals Tinder of Happn. Maar dan met één gezamenlijke interesse: het boerenleven.

Je hoeft niet zelf boer te zijn om je aan te melden voor de app. Wel is het belangrijk om er affiniteit mee te hebben. Staats: "Mensen op het platteland kunnen elkaar wat slechter vinden dan als je bijvoorbeeld veel in de stad komt. Daar is een eerste idee uit ontstaan maar dan op Instagram. Vrienden konden dan op het profiel komen te staan met een foto en een leuk tekstje."

Dat liep al snel uit de hand doordat er steeds meer mensen op het account gezet wilde worden. Uiteindelijk stonden er zo'n 600 mensen op en moest er een wachttijd van 6 weken worden gehanteerd. Zo ontstond het idee voor een plattelandsdatingapp die Staats met twee oud-studiegenoten opzette.

Tijdelijke foto van een bezigheid
In de opzet is de datingapp hetzelfde als bijvoorbeeld Tinder, je kunt je voorkeuren doorgeven en dan heen en weer swipen om aan te geven of je iemand interessant vindt. Een verschil met andere apps is dat het mogelijk is om als gebruiker een tijdelijke foto te plaatsen om te laten zien waar je mee bezig bent.

Mensen met wie je een match hebt kunnen die foto's dan zien en ook liken. "Zo wordt het makkelijker om een eerste stap richting contact te maken en ook om te zien of je interesses overeen komen," vertelt Staats, die ook docent is op Aeres Hogeschool in Dronten.

Meer mannen dan vrouwen, cijfers wel in beweging
Inmiddels is de datingapp zo'n 3 weken in de lucht en het gaat loeihard. "In die tijd hebben we al 5500 mensen weten te verzamelen. Dat is heel mooi." De meeste gebruikers zitten in Gelderland gevolgd door Overijssel, Groningen, Noord-Holland, Friesland en Drenthe. Flevoland staat op de zevende plek.

Van de gebruikers is momenteel 73 procent man, 26 procent is vrouw en één procent valt niet onder een van beide geslachten. De cijfers zijn wel in beweging, zegt Staats. Zo waren het eerst voornamelijk jongeren die zich aanmeldden, nu komen ook gebruikers in oudere leeftijden erbij. Ze zijn zowel hetero als homo.

Aeres-studenten zijn enthousiast
Op Aeres Hogeschool in Dronten maken meerdere studenten gebruik van de app. Zo ook Sietse (20). Hij ervaart dat contact leggen vanaf een boerderij lastig is omdat je ver van dorpen en steden zit. "Dan is dit wel een uitkomst."

Jim (20) is ook enthousiast over AgriMatching. "Ik heb hem onder lichte groepsdruk van vrienden toch maar gedownload. Ik denk dat je aan het aantal gebruikers wel kunt zien dat er behoefte aan is."
Hij is zelf op zoek naar een leuke meid maar die hoeft niet zelf boerin te zijn of te worden. "Ik zoek een beetje een avontuurlijk type, die lief is en met gevoel voor humor." Zelf wil Jim waarschijnlijk aan de slag in de agrarische sector. "Het is wel fijn als mijn toekomstige vriendin dat een beetje begrijpt."

Het gebruik van AgriMatching is gratis, voor sommige extra functies moet wel worden betaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel