Stadsbestuur Lelystad mag door met vier wethouders

LELYSTAD • Wo 24 april 2024 | 9:00 • Woensdag 24 april 2024 | 9:00

Het stadsbestuur van Lelystad mag door met vier in plaats van vijf wethouders. Dat vindt een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Wel zijn er zorgen of de werkdruk voor vier wethouders niet te hoog wordt.

De raad stemde dinsdagavond in met een advies van een speciale commissie. Die heeft onderzocht hoe het verder moet met het dagelijks bestuur van Lelystad, nadat eind februari wethouder Rinze Broekema onverwacht ontslag nam.

De commissie concludeerde dat Lelystad het meest gebaat is bij voortzetting van de huidige stabiele situatie met de vier overgebleven wethouders. Dat zijn Dennis Grimbergen, Sjaak Kruis, Piet van Dijk en Annemieke Messelink. Zij zijn goed ingewerkt.

Wie wil het doen?
Om halverwege de huidige raadsperiode nog een nieuwe wethouder aan te trekken, kan praktisch gezien lastig zijn. Als er überhaupt al iemand is te vinden die het werk voor een kleine twee jaar wil doen.

Met die conclusie waren diverse fracties het niet op voorhand eens. Zij vonden in eerste instantie dat een vijfde wethouder toch echt wel nodig is, maar hebben zich laten overtuigen door de argumenten van de commissie.

Alleen Leefbaar Lelystad hield vast aan vijf wethouders en stemde daarom tegen het advies van de commissie.

Sociale dossiers
Een ruime meerderheid stemde voor een motie van GroenLinks en PvdA, die opriep om vooral goed te kijken hoe de 'sociale' dossiers als de jeugdhulp, wet maatschappelijke ondersteuning en de participatiewet over de vier wethouders worden verdeeld. Dat zijn ingewikkelde onderwerpen.

Alles bij een wethouder is een te zware belasting voor één persoon, maar verdelen over meerdere wethouders leidt weer tot versnippering.

Op voorstel van D66 heeft de gemeenteraad de speciale commissie opdracht gegeven om tot september met de vier wethouders te bespreken hoe zij de werkdruk ervaren en hoe de portefeuilles het beste kunnen worden verdeeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel