Badgasten krijgen eigen plek op kitesurflocatie Bataviastrand

LELYSTAD • Wo 24 april 2024 | 19:48 • Woensdag 24 april 2024 | 19:48

Zwemmers en watersporters kunnen hopelijk weer samen genieten van het Bataviastrand in Lelystad, want er is een oplossing bedacht. Het Bataviastrand, aan het begin van de Markerwaarddijk, was in eerste instantie bedoeld voor kitesurfers. Maar het nieuwe strand werd al snel geliefd bij badgasten. Dit leidde tot drukte en soms gevaarlijke situaties in het water.

Na een jarenlange discussie is er nu een besluit genomen door de provincie Flevoland: vanaf 1 mei krijgen zwemmers een aparte plek op het strand en in het water.

Het gaat om een proef van in elk geval een jaar. In 2025 wordt bekeken of deze oplossing heeft geleid tot minder gevaarlijke situaties.

Negatief zwemadvies werkte niet
Om de veiligheid te waarborgen, kondigde de provincie Flevoland vorig jaar nog een negatief zwemadvies af. Toen stonden er op het strand ook waarschuwingsborden om zwemmers duidelijk te maken dat zwemmen gevaarlijk is. Maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat op.

Niet iedereen blij
Waarschijnlijk is niet iedereen tevreden met deze nieuwe oplossing. Vorig jaar liet Henning Jansen Klomp van watersportstichting Hoekipa Dijk al weten dat het strand uitsluitend toegankelijk moet zijn voor watersporters: "Het watersportstrand is aangelegd voor en door de watersporters. Dit is je droomlocatie waar je dan eigenlijk niet meer terecht kan. Daarvoor passen we. Het is toch echt een watersportstrand en dat willen we graag behouden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel