Asielzoeker Said (37) steekt mes in gezicht van slachtoffer: "Ik kijk niet meer in de spiegel"

LELYSTAD • Wo 24 april 2024 | 21:24 • Woensdag 24 april 2024 | 21:24

"Ik wil weg uit Nederland. Ik ga een moord plegen", zei de 37-jarige asielzoeker Said A.S. afgelopen oktober opeens. Volgens een huisgenoot irriteerde alles hem. Zo erg, dat hij een paar dagen later bijna de daad bij het woord voegde, toen hij een medebewoonster van het asielzoekerscentrum (AZC) in Dronten met een mes te lijf ging. "Zij zat voor mijn deur, praatte hard en dronk veel bier."

De ruzie tussen de twee liep steeds meer uit de hand door opmerkingen over en weer. Op de dag van het steekincident was de vrouw nog naar de leiding van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gestapt om te klagen over A.S., omdat hij seksuele toespelingen maakte. Meerdere getuigen bevestigden dat verhaal, waarna de man werd verteld dat hij zijn spullen moest pakken en het AZC moest verlaten.

Razend
Bewoners en ook het personeel van het AZC probeerden de razende A.S. daarna rustig te krijgen. Maar hij haalde een mes, hield het achter zijn rug, liep naar de vrouw toe en stak op haar in. Eerst miste hij haar, maar daarna sneed hij drie keer van boven tot onder in haar gezicht.

De vrouw verloor veel bloed en moest in het ziekenhuis worden behandeld. De steekwonden zijn in totaal met 26 hechtingen en vijf hechtpleisters dichtgemaakt. Haar gezicht is nog steeds ontsierd door de littekens.

Woensdag vertelde ze in de rechtszaal dat ze sinds de steekpartij niet meer in de spiegel kijkt: "Ik kan mijn gezicht niet accepteren." Ze vraagt daarom een schadevergoeding van de asielzoeker.

Luttelgeest
Voor dit voorval ging het ook al een keer mis met hem. In het AZC Luttelgeest waar A.S. in de opvang verbleef, kreeg hij in juli vorig jaar ruzie over de betaling van drugs. Twee mannen, onder wie de dealer, kwamen naar zijn woning om verhaal te halen. Ook in dit geval haalde A.S. een mes en stak een van de mannen tweemaal diep in zijn onderarm.

In beide gevallen vindt de man dat de anderen de agressor waren. Zijn advocaat bepleitte noodweer. Maar de officier van justitie gelooft daar niks van. "U bent de enige in dit dossier die dat zegt. Alle getuigen, waaronder ook de begeleiding van het COA verklaren dat juist u ruzie maakte en met een mes kwam", zei hij.

Steekincidenten
Volgens de aanklager had A.S. weg moeten lopen in plaats van een mes te pakken. Hij vertelde dat asielzoekerscentra worden geteisterd door steekincidenten: "Niet onbegrijpelijk. Vele kwetsbare mensen wachten hier onder moeilijke omstandigheden. Maar het is onacceptabel."

A.S. woont al een tijd in Nederland, maar zijn asielaanvraag is inmiddels afgewezen. Als het aan de officier ligt, gaat hij vijf jaar de cel in voor de twee steekpartijen.

Uitspraak op 8 mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel