Noodkreet aan kabinet over mobiliteit: We dreigen dicht te slibben

FLEVOLAND • Wo 24 april 2024 | 20:01 • Woensdag 24 april 2024 | 20:01

Organisaties als de ANWB, de NS en de Fietsersbond roepen het kabinet op met een daadkrachtig mobiliteitsbeleid te komen. Anders slibben we dicht, zo waarschuwen ze. Ook in Flevoland zijn snel maatregelen nodig.

De verschillende partijen, verenigd in de zogeheten Mobiliteitsalliantie, zeggen dat het komende kabinet voor grote opgaven staat, zoals woningbouw, verduurzaming en leefbaarheid.

Levensader
"Mobiliteit vormt een essentiële pijler voor al deze maatschappelijke opgaven en is de levensader van onze samenleving", aldus het samenwerkingsverband van 25 partijen.

"Mobiliteit is geen doel, maar een belangrijke randvoorwaarde om te kunnen deelnemen aan de samenleving. Denk daarbij aan voldoende autowegen, fiets- en wandelpaden, waterwegen, bruggen en sluizen en een fijnmazig OV-netwerk. Bereikbaarheid én de betaalbaarheid daarvan is cruciaal", zegt ANWB-bestuursvoorzitter Marga de Jager, die ook voorzitter is van de Mobiliteitsalliantie.

Verbreding A6
De provincie Flevoland noemt drie belangrijke punten om de komende tijd aan te pakken. Zo moeten geplande projecten zoals de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad en meer treinen over de Flevolijn nu echt uitgevoerd worden.

Verder moet er werk worden gemaakt van een IJmeerverbinding en Lelylijn en voor de weg uitbreiding van de A27 tussen Zeewolde/Almere en Eemnes en een verbreding van de N50 tussen Ramspol en Hattemerbroek.

Slimmer reizen
Er moet ook slimmer worden omgegaan met de manier waarop we nu reizen. Als mensen bijvoorbeeld eerder of later naar het werk gaan, levert dat in de spits minder files op. Maar ook wil de provincie mensen stimuleren om met een ander vervoersmiddel te reizen.

"Als een kleine groep Flevolanders in staat wordt gesteld om op een andere tijd/wijze ter reizen, borgen we bereikbaarheid voor iedereen", besluit de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel