Mogelijke inzet gasgeneratoren en batterijen om stroomproblemen aan te pakken

FLEVOLAND • Do 25 april 2024 | 15:05 • Donderdag 25 april 2024 | 15:05

Om de problemen op het stroomnet in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland aan te pakken, worden mogelijk gasgeneratoren en batterijen ingezet. Daardoor zou het overvolle stroomnet met name op de piekmomenten ontlast moeten worden. Dat zegt demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie.

Oostelijk en Zuidelijk Flevoland (gemeenten Lelystad, Almere, Dronten en Zeewolde) maken samen met Utrecht en Gelderland gebruik van hetzelfde stroomnetwerk. Netbeheerders gaan Utrechtse klanten benaderen of ze tegen vergoeding een generator of batterij willen bijplaatsen. Het doel is wel om de inzet tot het minimum te beperken om zo de uitstoot te beperken.

Na onderzoek moet blijken of de maatregel ook naar Gelderland en Flevoland wordt uitgerold. Dat moet voor de zomer bekend zijn. Duidelijk is wel dat de vraag naar stroom onder bestaande Flevolandse grootverbruikers toeneemt in de komende vijf jaar. Zo is er een wachtlijst voor zo'n 200 bedrijven.

Overleg over hoogspanningsstation
Minister Jetten gaat ook meer de vinger aan de pols houden bij de uitbreiding van hoogspanningsstations zoals die bij de Maximacentrale in Lelystad. Deze uitbreiding moet verlichting gaan geven op het stroomnet in 2029. Het doel is om te kijken of procedures kunnen worden verkort. Ook volgt er om de drie maanden een overleg met TenneT en de provincie.

TenneT wil in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland ruimte bieden aan twee energyhubs, om als bedrijven stroom met elkaar uit te wisselen. Ook wordt nog onderzocht of het mogelijk is of ondernemingen met windmolens en zonneparken de opgewekte energie deels zelf kunnen gaan gebruiken waarna het overtollige deel naar het stroomnet vloeit. Zo moet het net in beide polders ook worden ontlast.

Duidelijkheid voor woningen
Voor de zomer moet blijken of de stroomvoorziening voor nieuwe huizen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland ook in gevaar komt als er vanaf 2026 geen ruimte op het net is ontstaan. De uitbreidingen aan het elektriciteitsnet in beide polders zijn op z'n vroegst in 2027 en uiterlijk in 2029 klaar. De problematiek speelt niet in Noordelijk Flevoland omdat vraag aan aanbod daar niet uit de pas lopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel