Lelystad komt tekort en moet 17 miljoen bezuinigen

LELYSTAD • Do 25 april 2024 | 21:11 • Donderdag 25 april 2024 | 21:11

De gemeente Lelystad moet vanaf 2026 jaarlijks zo'n 17 miljoen euro bezuinigen. Geprobeerd wordt om de pijn voor de inwoners en de stad zo beperkt mogelijk te houden, maar scherpe keuzes in wat wel en niet kan zijn onontkoombaar.

"We staan voor onvermijdelijke keuzes. We willen zo min mogelijk pijn veroorzaken in de maatschappij, maar we ontkomen er niet aan dat de stad dit gaat voelen," zei wethouder Dennis Grimbergen donderdag.

De bezuinigingen zijn het directe gevolg van het voornemen van het kabinet om alle gemeenten 2,3 miljard euro minder te geven in het zogeheten Gemeentefonds. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) probeert de bezuinigingen ongedaan te maken, maar de kans op succes lijkt klein. Een nieuw kabinet moet waarschijnlijk streng bezuinigen.

Gevolgen
Lelystad komt volgend jaar al ruim 5 miljoen euro te kort, maar dat loopt vanaf 2026 dus op tot 17 miljoen per jaar tot en met 2028.

De gemeente heeft de complete begroting kritisch doorgelicht en komt tot mogelijke bezuinigingen van 16 tot 30,5 miljoen euro. Zo zouden plannen uit het raadsakkoord, die nog op de plank liggen te wachten, niet kunnen worden uitgevoerd. Het gaat bijvoorbeeld om een openlucht natuurzwembad of investeringen in bestaande wijken.

Een andere optie is te bezuinigen op de jeugdhulp. De kosten hiervan blijven stijgen, maar niet altijd hebben dure behandelingen effect. Volgens Grimbergen zou dit soort jeugdhulp beperkt kunnen worden, zonder dat de kwaliteit van hulp achteruit hoeft te gaan.

Ook op andere gebieden van het sociaal domein en zorg zullen Lelystedelingen misschien meer op elkaars hulp moeten steunen en minder op zware professionele ondersteuning. Of er ook gesneden moet worden in bijvoorbeeld de huishoudelijk hulp of andere ondersteuning is nu nog niet duidelijk.

Tegenover bezuinigen bestaat de mogelijkheid voor de gemeente om de inkomsten als de onroerend zaakbelasting en toeristenbelasting te verhogen.

Keuze is aan de raad
Het college maakt zelf nu nog geen keuzes. Voor het zomerreces komt het stadsbestuur met concrete bezuinigingsvoorstellen, maar het is aan de gemeenteraad om daarover te besluiten.

Dat geldt ook voor een lijst met 24 onderwerpen, waarvoor het college nu geen geld zegt te hebben. Hierop staan onder meer de verbouwing van het stadhuis, herinrichting van de Voorstraat, extra toezichthouders of geld voor buurtwerkers. Maar ook de nieuwe sporthal bij scholengemeenschap Porteum. De gemeenteraad koos onlangs voor de meest uitgebreide variant van de hal, maar volgens Grimbergen mag die geen euro meer kosten dan de gereserveerde 22 miljoen.

Ondanks de bezuinigingen wil de gemeente wel blijven investeren in stadsvernieuwing en de aanleg van nieuwe woonwijken. Want meer huizen en inwoners leveren meer geld op.

De gemeenteraad spreekt op 18 juni en 2 juli over de financiële situatie van Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel