Koninklijke onderscheiding voor acht inwoners Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Vr 26 april 2024 | 11:00 • Vrijdag 26 april 2024 | 11:00

Acht inwoners uit de gemeente Noordoostpolder hebben vrijdag een Koninklijke Onderscheiding gekregen. De uitreiking van de lintjes vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in Emmeloord door burgemeester Roger de Groot.

De gedecoreerden zijn:

Molle Stuiver - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 68-jarige Molle Stuiver zet zich met ziel en zaligheid in voor de medemens. Niet alleen vanuit zijn werk, het verenigingsleven en de initiatieven waar hij deel van uitmaakt, maar vooral vanuit zijn eigen gevoel en brede ervaring. Hij is werkzaam als leraar bij Aves. Daarnaast was hij vrijwilliger bij onder andere Dorpsbelang Kraggenburg en F.C. Kraggenburg.

Frans van de Lindeloof - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De 72-jarige Frans van de Lindeloof heeft zich de afgelopen decennia ingezet voor verschillende organisaties willen zij hem nu graag voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Van de Lindeloof heeft zich met zijn jarenlange activiteiten op maatschappelijk en sociaal gebied bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving bij verschillende organisaties waaronder basisschool de Ark in Espel en LTO Noord provincie Flevoland.

Henk Rodermond - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 85-jarige Henk (Hendrik) Rodermond leverde jarenlang op veel verschillende manieren zijn bijdrage aan de sport in Noordoostpolder. Hij was ruim 12 jaar lang penningmeester in de dam- en schaaksport. En op het moment dat er geen voorzitter kon worden gevonden deed Henk dit er ook nog even bij. Er wordt dan ook met veel respect teruggekeken op zijn bestuursperiode in de wereld van de denksport. Henk deed ook vele jaren vrijwilligerswerk bij onder andere voetbalvereniging Flevo Boys en was hij ook actief binnen de kerk.

Jaap van Burg - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 84-jarige Jacob van Burg, door bekenden Jaap genoemd, zet zich al ruim 50 jaar in voor allerlei verenigingen en maatschappelijke organisaties. Jaap is medeoprichter van schietvereniging De Korrel die werd opgericht in 1973. Ook is hij actief geweest als kerkvrijwilliger in verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord. Jaap heeft sinds 2011 een volkstuin en is vrijwilliger bij de volkstuinvereniging.

Jan Schleper - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jan Schleper (66) heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de samenleving in de Noordoostpolder en met name voor de RK kerk. Hij is sinds 1982 dirigent van het koor van de R.K.-parochie in Ens. Hij doet dit sinds 1985 ook in Marknesse en in de polder staat hij beter bekend als Foto Jan. Iedere dinsdag- en donderdagavond leidt hij de repetities in Ens en Marknesse en op zondag de weekendvieringen. Naast deze muzikale activiteiten is Jan veel in en om de kerk te vinden voor onderhoud aan het groen en het onderhoud van de instrumenten en het orgel.

Renske Bos - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Renske Bos (59) helpt vluchtelingen en ontheemden in gebieden waar zich een ramp of een conflict heeft voorgedaan. ZOA biedt noodhulp en ondersteunt tijdens de wederopbouw en werkt daarin samen met de lokale bevolking. Renske organiseerde 25 jaar lang de collecte in Creil, Espel en Bant, waar ruim 30 collectanten actief zijn. Ook zorgde zij voor de afwikkeling van de collecte en voor het afstorten van het geld. Naast de collecte voor het ZOA doet zij dit ook al geruime tijd voor het Prinses Beatrix Spierfonds, het Diabetisch fonds en de Hartstichting. Ook dorpsbelang Espel kent Renske al heel lang als vrijwilliger bij allerlei activiteiten in het dorp.

Jurjen van der Velde - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 66-jarige Jurjen van der Velde maakte deel uit van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Tollebeek. Ook zat hij in het bestuur van Dorpsbelang Tollebeek en was hij voorzitter van de Poolcommissie Pootaardappelen van Agrico. Van der Velde heeft zich ook ingezet voor de gemeentelijke politiek. Hij was raadslid van 2002-2014 voor het CDA en had als specialisatie de commissie samenleving waar hij op een nuchtere en praktische wijze zijn standpunt verwoorde.

Roya Foghahazadeh - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Roya Foghahazadeh (62) zet zich als vrijwilliger al jaren in voor verschillende maatschappelijke en sociale organisaties in de Noordoostpolder. Zij was 46 jaar toen zij in 2009 met haar man Mohammad, die toen 63 jaar oud was en haar zoon Milad en haar dochter Mona uit Iran naar Nederland vluchtte. Al tijdens haar eigen succesvolle inburgering en latere naturalisatie ging zij zich voor haar medemensen als vrijwilliger inzetten. Eerst bij Stichting Vrouwencentrum Noordoostpolder. In het Vrouwencentrum is zij als gastvrouw en als lid van de kookcommissie door iedereen zeer gewaardeerd. Op basisschool de Carrousel in Emmeloord doet zij sinds enkele jaren, 4 dagen per week de overblijf tussen de middag. Bovendien kookt zij regelmatig maaltijden bij het Leger des Heils en sorteert zij tweedehands kleding bij House of Joy voor het AZC in Luttelgeest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel