Lintjesregen daalt neer op zeven Lelystedelingen

LELYSTAD • Vr 26 april 2024 | 13:01 • Vrijdag 26 april 2024 | 13:01

Zeven Lelystedelingen werden vrijdag Koninklijk onderscheiden in het theater Agora. Zes inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één Lelystedeling mag zich vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Burgemeester Mieke Baltus speldde namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bij de volgende Lelystedelingen een decoratie op:

Rob Bakelaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Rob Bakelaar heeft een groot aantal bestuurlijke functies vervuld, sommige tot op de dag van vandaag waaronder voorzitter van de Rotary Club Lelystad, vice-voorzitter en bestuurslid voor de Vereniging voor Protestants Primair Onderwijs Lelystad en bestuurslid van de Stichting Architecten Research Onderwijsgebouwen. Daarnaast als bestuurslid van de Commissie van beheer van de Protestantse Kerk Nederland in Lelystad, adviseur en bestuurslid voor de Bond Heemschut Flevoland en als secretaris en commissielid voor de Erfgoedcommissie van Lelystad. Bovendien stelt hij de opbrengst van zijn eigen boomgaard op zijn landgoed ter beschikking aan de voedselbank

Gert Kolstee - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Gert Kolstee was in zijn werkzame leven werkzaam bij Wageningen Universiteit & Research, waar hij was betrokken bij proefboerderij ’t Gen aan de Runderweg. Hij was ook een onvermoeibare volhouder in de pogingen om de terreinen van de WUR te gebruiken voor het opwekken van duurzame energie. Politiek heeft hij zich vrijwillig ingezet voor het CDA en hij draagt enthousiast bij aan De Lelystadse Boer, als ambassadeur en lid van de Raad van Inspiratie. Voor de Zonnebloem gaat Gert als afdelingsvrijwilliger langs bij mensen voor een praatje, een kopje koffie of een leuke activiteit als een wandeling of een terrasje pakken.

Rita Ros-Badloe - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Rita Ros-Badloe is overblijfkracht op basisschool De Lispeltuut. Bezoekers van St Jansdal kennen haar ook. Als gastvrouw vangt Rita de dolende bezoeker op, stelt hem of haar op zijn of haar gemak en loopt mee naar de juiste afdeling. Ook in verschillende wijkcentra is zij gastvrouw. Daarnaast heeft zij zich vrijwillig ingezet voor de afdeling Lelystad-Midden van De Zonnebloem, als activiteitenorganisator en begeleider bij die activiteiten en als bezoekvrijwilliger. En ze zet zich in voor Resto Van Harte, het initiatief waarbij buurtbewoners in wijkcentrum Zuiderzee iedere week op dinsdag met elkaar genieten van een driegangendiner. Ook is zij als vrijwilliger vanaf de start in 2017-2018 actief betrokken bij de Kinderresto’s in Lelystad: Kinderkookshops waarbij zij samen met andere vrijwilligers samen kookt met kinderen uit de basisschoolleeftijd.

Ans Slings-Joosse - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Ans Slings-Joosse heeft zich in 1982 als jonge apotheker in Lelystad gevestigd. In 1990 heeft ze zich ingezet voor de opleiding tot apothekersassistent aan het ROC van Lelystad, waar ze 15 jaar les heeft gegeven en zich met succes in heeft gezet voor het behoud van de opleiding toen die ter discussie stond. Haar beroep bracht haar ook over de grens: na het uiteenvallen van de Sovjet Unie is zij enkele keren naar Oekraïne geweest, om te helpen bij het reorganiseren van bestaande en opzetten van nieuwe apotheken. Ans zette zich in al die jaren ook maatschappelijk in. Voor de gereformeerde kerk waarvoor ze samen met 13 afgevaardigden van andere kerken verzorgingshuis De Hoven heeft opgericht. Ze was elf jaar lang voorzitter van de werkgroep Oost-Flevoland van de Vereniging ter bescherming van het ongeboren kind. Ze is lange tijd bestuurlijk actief geweest voor de afdeling Flevoland van de stichting Tikvah, was bestuurslid voor psychiatrisch ziekenhuis ‘De Fontein’ en van de Stichting Samenwerkende Gezondheidscentra Lelystad. Verder heeft ze zich lange tijd ingezet voor de provinciale politiek, eerst voor het Gereformeerd Politiek Verbod en later voor ChristenUnie, toen die partij daar in opging. Vandaag de dag zet zij zich in als vrijwilliger op de Marker Wadden.

Jannie Klop-Verduijn - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jannie Klop-Verduijn houdt zich bij de Hervormde Gemeente Lelystad bezig met een divers aantal zaken. Ze is verantwoordelijk voor de website en veel van de techniek binnen de kerk, zoals ‘Het Lucaskastje’, de apparatuur waarmee gemeenteleden thuis de kerkdiensten via de radio kunnen beluisteren, en de automatische camera-aansturing in de kerk voor de uitzendingen van de diensten. Voor een ouderling die een visuele beperking heeft zij een systeem ontwikkeld waarmee hij op zijn telefoon de liturgieën met vergroot lettertype kan volgen.

Ahmed El Faouzi - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ahmed El Faouzi zet zich al sinds jaar en dag in voor de jongeren en ouderen en alles wat daar tussenin zit van de Marokkaanse moskee. Hij probeert moskeegangers aan het sporten te krijgen. Hij is ook één van de lopers die jaarlijks op 5 mei het Bevrijdingsvuur al lopend van Wageningen naar Lelystad brengt. Hij is ambassadeur voor het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen, hij organiseert sportieve activiteiten voor jong en oud, en initieert schoonmaakdagen voor de wijken in Lelystad. Hij zorgt met zijn Stichting Sport en Integratie voor de verbinding tussen sport, cultuur en minderheden in de gemeente. Verder is hij initiatiefnemer van het vanuit de El Imaan moskee verzorgen van Iftar-maaltijden voor bewoners in de omgeving van de moskee die minder bedeeld zijn en voor asielzoekers.

Thom Ummels - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Thom Ummels is één van de bedenkers en oprichters van het oudste culturele festival van Flevoland: Sunsation. Daarnaast zit hij in het bestuur van de Nationale Stadsdichtersdag en zet zijn poëzieliefde in voor ‘Tour de Waal’, een poëzietour die jaarlijks op Bevrijdingsdag wordt gehouden aan de oevers van de Waal, van Slot Loevestein tot aan Fort Pannerden. Hij was lange tijd gemeenteraadslid voor D66 in Zaltbommel. Hij is lid van de Raad van Toezicht van de bibliotheek in Almere en mede-initiatiefnemer van de 'Nationale City Marketing-trofee'. Zijn werkzame verleden als marketeer zette hij ook in voor de cliëntenraad van het St Jansdalziekenhuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel