Lintjes voor 22 inwoners van Almere

ALMERE • Vr 26 april 2024 | 13:03 • Vrijdag 26 april 2024 | 13:03

In Almere hebben vrijdag 22 inwoners een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze kregen hun lintje opgespeld door burgemeester Hein van der Loo, tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal op het stadhuis.

De gedecoreerden zijn:

Ruud Rouvoet - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 68-jarige Ruud Rouvoet is tot 2021 werkzaam geweest als teamleider en docent aan de opleiding Engineering van het MBO Utrecht. Daarnaast ontplooit/ontplooide hij vele vrijwillige activiteiten. Ook begeleidt hij sinds 2014 een statushouder uit Iran bij zijn integratie.

Ingrid van der Voort - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 63-jarige Ingrid van der Voort is werkzaam bij het Flevoziekenhuis in Almere. Toen bij haar in 2011 borstkanker werd ontdekt gaf zij hier een positieve draai aan door te analyseren wat er beter kon aan de hulpverlening. Ze heeft samen met een collega de Embracedoek bedacht en deze laten ontwerpen door haar dochter, die de modevakschool heeft gedaan. De Embracedoek is een omslagdoek van zacht materiaal die het bovenlijf omhult, waardoor de patiënt zich minder naakt en kwetsbaar voelt. Het Flevoziekenhuis was het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de Embracedoek verstrekt aan borstkankerpatiënten. Inmiddels doen zes ziekenhuizen in Nederland dit en steeds meer ziekenhuizen volgen. Daarnaast is zij sinds 2015 vrijwilliger bij Humanitas Gezin en Verlies te Almere

Charles van der Horst - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De 68-jarige Charles van der Horst was tot zijn pensionering werkzaam als directeur van de Jenaplanschool Montini in Baarn. Daarnaast zet hij zich al bijna dertig jaar in voor de Almeerse Schaatsvereniging en is hij sinds 2018 voorzitter van de Stichting Super COOL!: schaatssport voor mensen met een beperking.

Ineke van der Laan-van der Meer - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vrijwilliger en heilsoldaat (sinds 2004) bij het Leger des Heils korps Almere. De 83-jarige mevrouw Van der Laan-van der Meer is betrokken bij de kerkelijke gemeente van het Leger des Heils en zij zet zich al meer dan 25 jaar in als vrijwilliger bij de Maatschappelijke Dienstverlening. Zij ondersteunt de seniorenclub, bezoekt leden en staat hen bij in moeilijke tijden. Ook is zij gastvrouw bij de Buurthuiskamer, mede-initiatiefnemer van de gespreksgroep geloofsverdieping voor aan huis gebonden mensen en bezet zij af en toe de raad-en daadbalie. Ook geeft zij al meer dan 25 jaar les in handenarbeid.

René ter Borgh - Ridder in de Orde van Oranje Nassau
René ter Borgh (57) is sinds 1983 directeur van het familiebedrijf Ruitenheer in Almere. Ter Borgh is de erevoorzitter van voetbalclub Almere City FC en wist met het toenmalige FC Omniworld na een lange strijd van 10 jaar een betaald voetbal licentie te realiseren in Almere. Uiteindelijk kon de jongste profclub van Nederland in 2005 debuteren in de eerste divisie. Hij heeft meerdere personen met een rugzakje de kans geboden zich bij Ruitenheer te ontwikkelen en hij helpt medewerkers in moeilijke tijden. Daarnaast heeft Ter Borgh velen sociale projecten geïnitieerd in nauwe samenwerking met Almere City FC. Hij heeft zich daarnaast jarenlang belangeloos ingezet voor minderbedeelden in Almere. Ook is hij onder andere organisator van sinterklaasvieringen en deelt in de kerstperiode pakketten en cadeaus uit. Hij heeft tientallen (startende) jonge ondernemers geholpen bij het opzetten van hun bedrijf en ondersteunt kleine zelfstandige ondernemingen.

Maria Muelink-Wetterhahn - Lid in de Orde van Oranje Nassau
De 74-jarige Maria Muelink-Wetterhahn was voorheen werkzaam als onderwijsassistent bij de Openbare Scholengemeenschap 'De Meergronden'. Nu is ze vrijwilliger bij Stichting Kindervakantieland Almere, ondersteuner van een voormalig leerling die op minderjarige leeftijd zwanger raakte en bezoekt zij regelmatig een vrouw op leeftijd om te voorkomen dat zij in een sociaal isolement raakt. Verder is ze ook vrijwilliger bij Stichting Opkikker, welzijnsorganisatie 'De Schoor' in Almere en ten slotte begeleidt zij op persoonlijke titel een vluchtelingengezin uit Syrië om hen te ondersteunen bij medische afspraken, sollicitaties en taalonderwijs.

Marcel Mannens - Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Marcel Mannens (68) is klinisch geneticus bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en hoogleraar genoomdiagnostiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vervult een pioniersrol binnen de klinisch toegepaste DNA-diagnostiek. Hij ontdekte diverse genetische afwijkingen die bepaalde ziekten veroorzaken en deed baanbrekend onderzoek, waarbij een nieuwe vorm van overerving van genen ontdekt werd. Hij droeg in grote mate bij aan het vaststellen en definiëren van fundamentele principes binnen de epigenetica, waardoor een groot aantal aandoeningen kan worden geïdentificeerd.

Anneke de Wijs-Vink - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 79-jarige mevrouw De Wijs-Vink was tot haar pensionering in 2013 werkzaam als medisch secretaresse bij een dermatologiepraktijk in Amsterdam. Daarnaast was ze vrijwilliger bij St. Andreasparochie Almere Buiten, Vocalise en bij Kerkelijke stichting Sint Gregorius Haarlem-Amsterdam. Daar heeft ze meegewerkt aan de zangbundel 'Kom en Zing'. Ze is daarnaast gastvrouw bij PKN Almere buiten.

Wim Faber - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 76-jarige Wim Faber is tot zijn pensionering in 2013 werkzaam geweest bij de gemeente Almere. Onder andere als wethouder in de periode 2001-2004 en in 2007. In de afgelopen veertig jaar heeft hij zich ook ingezet als vrijwilliger. Zo voerde hij diverse onbezoldigde en bezoldigde functies binnen het CDA uit, was hij voorzitter bij Centrale Cliëntenraad en lid Raad van Commissarissen van Tomingroep. Ook was hij lid van WMO Cliëntenraad en bestuurslid van Stichting Bosland. Tot slot was hij adviseur van CAH Vilentum Almere
en vertegenwoordiger bij de stichtingsraad WI voor Flevoland.

Stephanie Chrispijn-Heeffer - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 58-jarige Stephanie is werkzaam als onderwijskundig medewerker bij de Aeres MBO. Daarnaast was ze trainer/ coach bij Volleybalvereniging Olly B en was ze vrijwilliger bij R.K. Parochie van de Heilige Drie Eenheid Locatie Mariakerk en vrijwilliger bij Stichting Melania. Nu is ze voorzitter van Het Almeerse Talentenpalet, vrijwilliger bij Stichting Woonmere en Stichting Paladijn.

Reinier Rossen - Ridder in de Orde van Oranje Nassau
De 71-jarige Reinier Rossen was vrijwilliger, jeugdbegeleider en jeugdtrainer van de voetbalvereniging A.V.V. Swift in Amsterdam. Ook was hij lid cliëntenraad Flevo Ziekenhuis en lid Zilveren Kruis. Nu is hij voorzitter van HBVA en bij de Alliantie en bij 3HO.

Judith Smeekes-Wijnen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Smeekes-Wijnen (79) was werkzaam bij Koninklijke Visio in Huizen. Haar missie was de emancipatie van blinde en slechtziende jongeren te vergroten. Zij initieerde het landelijke project Expeditie Robin, waar zij werkte aan de verbetering van de aansluiting van school naar werk voor deze doelgroep. Daarnaast was en is ze vrijwilliger bij meerdere organisaties waaronder Theatergroep Suburbia in Almere en welzijnsorganisatie De Schoor.

Pedro Montero Ramirez - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 59-jarige Pedro is sinds 1994 penningmeester van de Stichting Casa Migrante, een hulpverleningsorganisatie voor Spaanstalige migranten. Hij is verantwoordelijk voor de jaarlijkse- en meerjarenbegroting. Hij beheert daarnaast het declaratiesysteem. Ook werkt hij mee bij hulpvragers, zoals maaltijden verzorgen en verbouwen.

Anke van 't Land-Mafait - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Van 't Land-Mafait (79) was dertig jaar lang mantelzorger. Daarnaast was ze vrijwilliger bij ouderencentrum De Toonladder en Buurtpreventie Muziekwijk-West. Verder is ze lid van het Burgerforum onderzoek wijziging kiesstelsel.

Kees Tadema - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 62-jarige Kees is werkzaam als rechercheur bij de FIOD. Hij was initiator van het crisispastoraat en de counselingprogramma's na de Bijlmerramp. Ook was hij initiatiefnemer
bij Kerk De Nieuwe Stad voor de opzet van crisispastoraat en counselingsprogramma’s Bijlmermeer. Verder was hij Statenlid en fractieassistent bij ChristenUnie Flevoland en bekleedt hij nu diverse functies bij Levend Water Kerk Almere.

Monique Dekker - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 72-jarige Monique Dekker is sinds 2003 vrijwilliger bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het asielzoekerscentrum in Almere. Ze geeft Nederlandse les aan de bewoners die (nog) geen verblijfsvergunning hebben. Ook ontwikkelde ze een eigen lesmethode, die het beste aansluit bij de bewoners. Daarnaast ontwikkelde zij lessen maatschappijleer en geeft ze uitleg over de stad Almere.

Theo Willemstein - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Theo Willemstein (65) was in het verleden werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee en sinds 1988 is hij werkzaam bij de politie. In Flevoland was hij medeoprichter van het Team Grootschalige Opsporing. Hij diende achttien jaar bij de Mobiele Eenheid, waarvan zes jaar als groepschef, en raakte in deze periode meerdere keren gewond. Hij was verantwoordelijk voor de sluiting van honderden criminele panden in Amsterdam en loste allerlei moordzaken op. Hij werkte aan het verbeteren van de openbare orde in de wijk Slotervaart met een aparte politiepost en een bike team. Gesteld wordt dat hij een enorm nationaal en internationaal netwerk heeft.

Marijke Brugmans - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 65-jarige Marijke Brugmans was ruim tien jaar vrijwilliger van Muziekvereniging Tubantia in Amsterdam. Sinds 2003 is ze vrijwilliger bij de Muziekvereniging BuBo in Amsterdam en sinds 2006 is ze medeoprichter (samen met haar echtgenoot) van de Stichting Music Management in Almere.

Fred Kuiters - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De 62-jarige Fred is sinds 1988 voorzitter van de Schietvereniging De Treffers in Amsterdam. Hij onderhoudt de contacten met de gemeente, de verhuurder van de locatie, de politie en leveranciers. Hij begeleidt nieuwe leden en hij zorgt voor de promotie van de vereniging. Ook tijdens zijn ziekten bleef hij zich inzetten voor de leden en het voortbestaan van de vereniging.

Madsy Mossel-Breeveld - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Mossel-Breeveld (82) was voorheen werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige en gepensioneerd sinds 2002. Ze was vrijwilliger bij Vakgroep Migranten Psychiatrische Verpleegkundigen. Sinds 2005 is zij vrijwilliger bij Evangelische Broedergemeente Amsterdam en Flevoland. Daarnaast is ze vrijwilliger bij SINAFIR en Wij Zijn Er Ook.

Pierre den Os - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (uitreiking in Leusden)
Tot zijn pensionering was de 69-jarige Pierre den Os werkzaam bij de Politie Nederland als Commissaris en plaatsvervangend districtschef. Hij heeft zich als vrijwilliger ingezet voor het herdenken van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en in Almere als vrijwilliger bij sportevenement: de Holland Triathlon.

Arnoud van Oord- Lid in de Orde van Oranje-Nassau (uitreiking in Utrechtse Heuvelrug)
De 72-jarige Van Oord zet zich al ruim 60 jaar in als vrijwilliger voor maatschappelijke doeleinden zoals de Scouting in Doorn en Almere, de Oranjevereniging in Doorn en als verkeersregelaar en ondersteuner bij de jaarlijkse Kastelentocht met klassieke rijtuigen in Doorn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel