Koningsspelen: bewegen en oudhollandse spelletjes doen

LELYSTAD • Vr 26 april 2024 | 15:29 • Vrijdag 26 april 2024 | 15:29

Geen mobieltjes of spelcomputers, maar wel veel dans en spelletjes waarbij je lekker kan bewegen. Dat gebeurde vrijdag bij basisscholen in Flevoland die meededen met de Koningsspelen. Bij OBS de Brink in Lelystad konden kinderen oudhollandse spelletjes spelen. Hun dag begon met een dans op het schoolplein. Dat deden ze met z'n allen en ook ouders deden mee.

Kinderen van deze basisschool werden daarna in groepen verdeeld en gingen op het schoolplein en ook binnen diverse spelletjes spelen. Ze konden onder meer sjoelen, hoelahoepen, blokken omver werpen, spijkerpoepen en spijkerbroek hangen. "Dit is veel leuker dan rekenen of taal", zegt een meisje. Ze kijkt op dat moment naar iemand die aan twee broekspijpen van een spijkerbroek hangt.

"Je moet zo lang mogelijk aan de broekspijpen hangen met de voeten van de vloer", zegt een jongen. "Ik had een tijd van 1 minuut en 16 seconden", zegt een meisje naast hem. Kinderen doen hun best om dat hangen zo lang mogelijk vol te houden en denken op dat moment even helemaal niet meer aan hun mobieltjes of spelcomputers. Dat was precies wat de school ook wilde.
De groepen bestaan uit oudere en jongere kinderen. De oudere kinderen hebben eerder in de ochtend de spellen al geoefend zodat ze dit kunnen uitleggen aan de jongere kinderen. Docent Joël Logchies ziet ook een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd en legt dat uit aan de hand van een voorbeeld. "Als ik enthousiast ben bij het dansen dan zijn de kinderen dat automatisch ook".

De kinderen vermaken zich en praten onderling niet alleen over de Koningsspelen maar ook over het Koningsdagfeest van zaterdag. Als de feesten voorbij zijn dan begint voor de kinderen de meivakantie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel