Verhuurder wil zoon van overleden vrouw uit appartement hebben

LELYSTAD • Do 2 mei 2024 | 13:32 • Donderdag 2 mei 2024 | 13:32

Zijn moeder overleed in maart. K. vond dat hij wel in haar appartement aan de Zeelaan in Lelystad kon blijven wonen. "Ik woonde al sinds 2012 bij haar in", vertelde hij donderdag in de rechtbank. Maar verhuurder Centrada wil van hem af.

Los van het feit dat hij simpelweg geen recht zou hebben op de seniorenwoning, zou K. ook nog eens dagelijks voor overlast zorgen in het complex en de huur wordt ook al een tijdje niet meer betaald.

De verhuurder probeerde de situatie buiten de rechtszaal om op te lossen, maar de advocaat van Centrada zei dat dat niet lukte. Daarom vroeg hij de rechter om in te grijpen.

K. zorgt volgens hem vrijwel dagelijks voor klachten uit de buurt. Hij zou schreeuwen, bonken, met de deuren en ramen slaan en zelfs spullen van het dak van het appartementencomplex gooien.

De moeder van de Lelystedeling was ook al geen makkelijke klant, zei de advocaat. Die veroorzaakte ook overlast. Ze zou vorig jaar bovendien vrijwel dagelijks in verwarde en angstige toestand de verhuurder hebben gebeld. Die stuurde daar maatschappelijk werk op af, maar dat mocht niet baten.

Veel vraag naar woning
Centrada vroeg de rechter om het appartement zo snel mogelijk vrij te maken voor een nieuwe huurder. "Er is heel veel vraag naar dit type seniorenwoningen. Er staan mensen ontzettend lang op de wachtlijst hiervoor."

K. woonde volgens de advocaat van de verhuurder af en aan bij zijn moeder, nooit voor vast. Hij is wat hem betreft dan ook geen huurder van het seniorenappartement, dat was zijn moeder. En hij zou er gezien zijn leeftijd ook geen recht op hebben. Centrada wil bovendien de achterstallige huur ontvangen van bijna 2.000 euro.

Tien jaar
K. is het daar niet mee eens. Hij vertelde in de rechtszaal dat hij al ruim tien jaar bij zijn moeder inwoonde, toen ze overleed. Volgens hem is het appartement sinds een jaar of zes geen seniorenwoning meer.

Hij zei ook dat zijn moeder graag wilde dat hij in de woning bleef wonen na haar overlijden. "Maar dan heeft u er nog geen recht op", antwoordde de rechter. "Ik denk echt dat u wel een probleem heeft nu."

Uit duim gezogen
Maar de Lelystedeling ziet dat anders. Volgens hem is er ook helemaal geen sprake van overlast. "Dat hebben ze allemaal uit hun duim gezogen. Er is wel eens wat gebekvecht. Maar dat is normaal in een woonwijk. Er zijn geen ernstige dingen geweest, zoals bedreigingen of vechten."

Volgens hem wil Centrada hem 'altijd al' weg hebben uit de woning. "Nu mijn moeder is overleden, zien ze hun kans schoon." De huur wil hij naar eigen zeggen best betalen, maar dat zou niet lukken sinds de dood van zijn moeder omdat Centrada hem niet als huurder ziet.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel