Eskimolaan in Dronten krijgt nieuwe naam na klacht over racisme

DRONTEN • Vr 3 mei 2024 | 12:57 • Vrijdag 3 mei 2024 | 12:57

De Eskimolaan in Dronten krijgt vanaf 1 januari 2025 een nieuwe naam omdat een inwoonster een klacht indiende over de naam. Ze beschouwt die als racistisch. Dat bevestigt de gemeente Dronten na berichtgeving van De Drontenaar. De weg heet straks de IJsbaanlaan.

Met de term 'Eskimo's' worden de oorspronkelijke bewoners van het Noordpoolgebied bedoeld. Zelf willen zij aangeduid worden als Inuit. De straatnaamcommissie heeft na de melding onderzoek gedaan en kreeg van de belangenvereniging van de Inuit te horen dat het woord 'Eskimo' als racistisch kan worden beschouwd.

De gemeente neemt het advies van de commissie om de naam te veranderen over, en schrijft dat de term inderdaad ongewenst is als straatnaam. De nieuwe naam wordt de IJsbaanlaan, omdat de IJsbaan aan de weg gevestigd is.

Wisselende reacties
Buurtbewoners reageren verdeeld. "Op andere plekken in de wereld zijn ze in oorlog met elkaar en wij hebben het hierover?", vragen een oudere man en vrouw, die een stukje aan het fietsen zijn, zich verbaasd af. Een andere vrouw vindt de aanstaande wijziging een goede zaak. "Maar ik zou de straat Inuitlaan hebben genoemd, de juiste naam voor deze bevolkingsgroep." Een woordvoerder van de gemeente kon niet zeggen waarom er niet voor die naam is gekozen.

Aan de laan, die de rest van dit jaar dus nog even de Eskimolaan heet, staan geen woonhuizen. Wel zijn er zes bedrijven aan gevestigd, waaronder de IJsbaan waar de laan straks naar vernoemd wordt. Die bedrijven krijgen elk 500 euro tegemoetkoming van de gemeente, omdat ze hun adres moeten wijzigen en dat kosten met zich mee kan brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel