Plaatsing van megapompen in grootste gemaal van Europa live te bekijken

FLEVOLAND • Di 7 mei 2024 | 10:25 • Dinsdag 7 mei 2024 | 10:25

Rijkswaterstaat plaatst deze en volgende week zes megapompen in een gemaal aan de Afsluitdijk bij Den Oever. Die moeten ervoor zorgen dat water vanuit het IJsselmeer ook kan worden afgevoerd als het waterpeil in de Waddenzee hoger staat. De plaatsing van de pompen is via webcams live te volgen.

De eerste twee pompen zijn al geplaatst. Dinsdag rond 12.00 uur is te zien hoe de derde pomp wordt geplaatst. De overige drie pompen worden vermoedelijk vanaf vrijdag geïnstalleerd.

Lees ook: Grootste gemaal van Europa moet Flevoland beschermen bij extreem hoogwater

Bekijk hier hoe op maandag een pomp werd geplaatst:

Volgens Rijkswaterstaat is het plaatsen een behoorlijk precisiewerkje. De pompen zijn bijna 12 meter hoog en wegen ieder zo'n 90 ton. Bovendien hebben ze elk een doorsnede van 4,6 meter. Door de beperkte ruimte op de Afsluitdijk en de omvang van de pompen zou er zo'n acht millimeter aan speling zijn.

Water afvoeren
Als het waterpeil in het IJsselmeer verlaagd wordt, kan er ook eerder water vanuit het Markermeer via spuisluizen naar het IJsselmeer worden afgevoerd. Begin dit jaar stond het water in het Markermeer extreem hoog: op het hoogtepunt was dat 77 centimeter boven NAP.

De zes pompen moeten samen zo'n 275.000 liter water per seconde gaan afvoeren. Dat staat gelijk aan negen volle tankwagens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel