Aardappelen die zelfs te slecht zijn voor veevoer gaan naar Oekraïne voor soep

NAGELE • Di 7 mei 2024 | 13:15 • Dinsdag 7 mei 2024 | 13:15

Het voelt misschien wat gek. Flevolandse aardappelen die in Nederland te slecht zijn om gebruikt te worden voor veevoer, gaan naar Oekraïne voor in de soep. De Groente & Fruitbrigade in Nagele zamelt grote partijen afgekeurde piepers in en stuurt die dan naar het land op. Coördinator Arie Burggraaf hoopt dat er boeren zijn die hun afgekeurde aardappelen willen doneren.

Zelfs als ze uitlopers hebben van enkele tientallen centimeters kunnen ze nog naar het land. De aardappelen die hij verstuurt zijn behoorlijk verschrompeld en niet geschikt voor consumptie. In Oekraïne leggen ze deze aardappelen in een bad met water. Die zuigen zich voor een deel vol, waarna ze alsnog geschikt zijn voor soep.

4000 kilo vernietigd
Het idee om afgekeurde aardappelen naar Oekraïne te sturen komt van stichting Manna. De Groente & Fruitbrigade werkt met deze stichting samen bij het inzamelen van groenten voor de voedstelbank.

"Ik liet hen een foto zien van een partij met 4000 kilo afgekeurde aardappelen die al was vernietigd", zegt Burggraaf. Hij kreeg te horen dat ze dit soort aardappelen nog best kunnen gebruiken in Oekraïne.

Geregeld zijn er transporten met hulpgoederen en voedsel die naar Oekraïne gaan. Zij kunnen de afgekeurde partijen aardappelen meenemen. De Groente & Fruitbrigade regelt dat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel