Vermeend schutter uit Lelystad zwijgt over rol bij moordaanslag

LELYSTAD • Di 7 mei 2024 | 15:17 • Dinsdag 7 mei 2024 | 15:17

De 21-jarige man uit Lelystad die volgens het Openbaar Ministerie in de Dominicaanse Republiek een in januari 2022 nog voortvluchtige Nederlander neerschoot, zwijgt in de rechtszaal over zijn rol. Hij zou veertien keer raak hebben geschoten, maar toch wist het slachtoffer te ontkomen.

Dat bleek dinsdag uit de strafzaak in de rechtbank in Zwolle. De 21-jarige man uit Lelystad werd door diverse mensen herkend als schutter op beelden die in een uitzending van Opsporing Verzocht op televisie werden getoond. Ook onder meer zijn oma en de vriendin van een medeverdachte herkenden hem.

Gouden tand schutter
Opvallend was dat de oma begon over de gouden tand van de schutter. De man uit Lelystad heeft een gouden tand. Het slachtoffer verklaarde een dag na de schietpartij in het ziekenhuis al over een schutter met een gouden tand. Dat gegeven was door de politie nog niet naar buiten gebracht toen dit feit de oma opviel.

Het slachtoffer wordt gezien als lid van een moordcommando dat de 'tattookillers' wordt genoemd. Hij knipte als verdachte in een moordzaak in januari 2020 zijn enkelband door en vluchtte naar de Dominicaanse Republiek. Daags na de aanslag werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en op het vliegtuig naar Nederland gezet.

Daar vertelde hij dat hij door een scooter met twee mannen erop achtervolgd werd, met zijn auto botste en erna in een steegje rende. Daar werd hij nog drie keer geraakt, maar twee kogels 'ving hij op' met zijn hand. Hij raakte inderdaad zwaargewond aan één van zijn handen, concludeerde de rechter.

Reis cadeau
De bestuurder van de scooter zou een Rotterdammer zijn. Hij kwam in november 2021 naar Lelystad om daar zijn opdracht aan te horen. Ze reisden samen af naar de Dominicaanse Republiek.

De verdachte uit Lelystad zou zijn maat de reis cadeau hebben gedaan. Wat de rechters en officieren van justitie opviel was dat het duo niet samen terugreisde.

Het vermoeden is dat de man uit Lelystad langer moest blijven, voor straf omdat de aanslag mislukt was. Het enige dat de verdachte uit Lelystad wilde zeggen was dat hij niets met de aanslag van doen had.

Drugshandel in Lelystad
Daarnaast staat de man uit Lelystad terecht voor drugshandel in zijn woonplaats. Zijn telefoon werd lange tijd afgeluisterd. Bij zijn aanhouding werden op zijn telefoon meerdere aanbiedingen van drugs gevonden onder de noemer 'Willems menukaart'.

Zijn oma, bij wie hij vóór de aanslag in de Dominicaanse Republiek inwoonde, verklaarde dat de jongeman leefde van de handel in drugs. Eén van zijn klanten heeft hem ook herkend van foto's als de schutter achterop de scooter.

De rechtbank in Zwolle trekt zes dagen uit voor deze omvangrijke strafzaak. Maandag werd bekend dat achter de moordaanslag vermoedelijk een criminele organisatie zat met 'soldaten, moordmakelaars en opdrachtgevers'.

De man uit Lelystad wordt als één van de soldaten gezien. In het dossier viel als mogelijke opdrachtgever de naam van de man die wel gezien wordt als de rechterhand van Ridouan Taghi. Die man zit in Marokko een jarenlange celstraf uit.

Maandag komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen naar buiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel