Blauwtongvaccin redt schapenhouder Jaap: 'Ik slaap gelukkig nu weer rustiger'

FLEVOLAND • Do 9 mei 2024 | 19:57 • Donderdag 9 mei 2024 | 19:57

Schapenhouder Joop Bouman kan opgelucht ademhalen. Zijn tien schapen in het Oostrandpark in Lelystad zijn donderdag gevaccineerd tegen het blauwtongvirus.

"Ik slaap nu wat rustiger", zegt Bouman na de vaccinatie van de dieren. Na maanden van onzekerheid komt het nieuwe vaccin tegen blauwtongvirus voor veel schapenhouders als geroepen.

Dierenarts Pauline Smit had het donderdag druk. Smit reisde op Hemelvaartsdag eerst naar Lelystad en vervolgens naar Almere om vooral schapen te vaccineren.

2023 was 'rampjaar' door blauwtong
De dierenarts is blij dat de vaccinatie in Flevoland is begonnen. "Vorig jaar is het echt een ramp geweest, veel schapenhouders zijn ontzettend veel dieren verloren." Om dat dit jaar te voorkomen, wil Smit alle schapen zo snel mogelijk vaccineren.

Blauwtong dook in september vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd op in Nederland. Het virus wordt overdragen aan de dieren door knutten -een soort muggen-, en treft vooral schapen. Ook runderen en geiten kunnen ziek worden van blauwtong, maar vooral schapen kunnen doodgaan door de ziekte.

Schapenhouder 'continu in de stress'
Smit: "Het virus veroorzaakt dan blaasjes op gewrichten en in de bek, waardoor ze moeilijk kunnen lopen en bijvoorbeeld gaan kwijlen." Het virus is een aanslag op het lichaam van een schaap. Dat zag ook schapenhouder Bouman. "Ik zat continu in de stress. Het is zo vervelend als je die beestjes ziet lijden en je kan er niks tegen doen", blikt de schapenherder terug.

Het blijft nog even spannend of de vaccinatie van de dieren op tijd is; de knutten vliegen al rond door het warme weer, en dat zijn dus de dragers van het virus. En volgens de dierenarts duurt het ook nog even voordat de dieren volledig beschermd zijn. "Dat zal pas over een maand zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel