Buurtbus Lelystad vaak overvol; vereniging vraagt EBS om bij te springen

LELYSTAD • Vr 10 mei 2024 | 11:22 • Vrijdag 10 mei 2024 | 11:22

De Buurtbus in Lelystad is op sommige dagen zo populair, dat het busje te klein is om alle reizigers mee te nemen. Daarom is de Buurtbusvereniging Lelystad met vervoersbedrijf EBS in gesprek over de inzet van extra busjes of een groter exemplaar. "We hopen gewoon op versterking", zegt voorzitter Pieter Cassé van de Buurtbusvereniging Lelystad.

Zeker op regenachtige dagen zijn er meer reizigers dan er mee kunnen in de Buurtbus. Want in het busje is plek voor slechts acht passagiers. "Dat is echt het maximale aantal dat we mee mogen nemen", legt Cassé uit. "We hebben daardoor soms zelfs mensen moeten laten staan en dat willen we natuurlijk niet."

De Buurtbusvereniging Lelystad wil de groei vasthouden en zou graag zien dat er op drukke momenten snel een extra busje is te regelen. De vereniging heeft dit voorstel onlangs bij EBS neergelegd. Het bedrijf is sinds december verantwoordelijk voor de Buurtbus als onderdeel van het vervoerscontract met de provincie.

Chauffeurs zijn vrijwilliger
De busjes zijn van EBS, dat ook alle inkomsten uit kaartverkoop krijgt. Maar ze worden gereden door vrijwilligers van de vereniging. Omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn voor een extra busje, zou EBS moeten bijspringen met een eigen, betaalde chauffeur of door inhuur via een taxibedrijf.

De Buurtbus rijdt sinds januari 2017 in Lelystad, destijds dankzij subsidie van de gemeente. Er werd toen gestreefd naar ongeveer 5.000 reizigers per jaar. In 2017 waren het er ruim 4.400, maar dat verdubbelde in 2018 tot 9.600 toen het busje elk uur ging rijden in plaats van elke anderhalf uur.

Groei gaat onverminderd door
In 2022 reisden er 12.000 mensen met de Buurtbus. Vorig jaar gebruikten 18.000 Lelystedelingen de busjes. Volgens voorzitter Pieter Cassé van de Buurtbusvereniging Lelystad zet de stijging nog steeds door, met gemiddeld 15 procent meer reizigers dan in dezelfde maand van vorig jaar. Daarmee komt het aantal van 20.000 reizigers dit jaar in beeld.

Er zijn nu twee lijnen: lijn 9 naar het Flevogolfresort aan de noordwestzijde van Lelystad en lijn 10 naar de wijk Buitenhof aan de oostkant van de stad. Vooral die laatste lijn doet het volgens Cassé buitengewoon goed.

Cassé vindt het moeilijk het succes van de Buurtbus te verklaren. "Passagiers komen uit alle verschillende leeftijdsgroepen. Maar een kaartje is niet duur en we sluiten goed aan op de reguliere buslijnen, dat is fijn. En we rijden altijd op tijd en verschijnen sowieso", glimlacht Cassé. "Door die zekerheid nemen mensen de Buurtbus dus snel op in hun reisschema."

In gesprek
EBS geeft aan in gesprek te zijn met de Buurtbusvereniging Lelystad. De vervoerder gaat kijken naar de situatie en het voorstel van de Buurtbusvereniging. Op een later moment wordt duidelijk of uitbreiding mogelijk is. De provincie zal ook moet instemmen met een eventueel voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel