Ondanks personeelstekort 'volle bak' in gevangenis: 'Een aanslag op medewerkers'

LELYSTAD • Di 14 mei 2024 | 6:22 • Dinsdag 14 mei 2024 | 6:22

De gevangenis van Lelystad zit, ondanks personeelstekorten, gewoon vol. Gevangenisdirecteur Hans Plattel spreekt van 'een aanslag op de medewerkers': "Maar het is noodzakelijk, gezien de landelijke capaciteit die nodig is."

In heel Nederland wachten op dit moment 2655 veroordeelden tot ze hun celstraf kunnen uitzitten. Dat aantal loopt op: een maand geleden waren het er nog 2400. Door personeelstekorten in de Nederlandse gevangenissen kunnen zij niet in een cel geplaatst worden. De cellen zijn er wel, maar de bewaarders niet.

Directeur Plattel in gesprek met een bewaarder

"Er moeten door de minister al pijnlijke maatregelen worden aangekondigd", zegt Plattel. "En dat willen we natuurlijk zo min mogelijk. Dat betekent: volle bak voor Lelystad."

Geen avondprogramma meer
Lege cellen zijn er in Lelystad dus niet, maar de gevangenis heeft wel degelijk last van het personeelstekort. Op dit moment staan er zo'n 20 vacatures open. Met name bewakers en begeleiders zijn nodig.

"Normaal hebben we voor een deel van de gedetineerden een avondprogramma, twee dagen per week", vertelt Plattel. "Maar voor ons personeel betekent dat dubbele diensten: dagdiensten en avonddiensten. Die kunnen we nu niet leveren."

'Elke gevangenis is anders'
Met een landelijke campagne probeert de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van de overheid om werkzoekenden warm te krijgen voor een carrière in de gevangenis. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar volgens de directeur is de Penitentiaire Inrichting Lelystad toch een fijne werkplek.

"Elke gevangenis is anders. In de PI Lelystad is er veel ruimte, zowel op de afdeling als buiten. Dat is prettig werken", zegt hij. "En wat mensen hier heel erg waarderen is het teamgevoel. Dus als mensen dat zoeken, dan zijn ze hier welkom."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel