Oeverzwaluwen zorgen voor vertraging bouw huurhuizen in Zeeheldenwijk

URK • Di 14 mei 2024 | 21:46 • Dinsdag 14 mei 2024 | 21:46

Een groep oeverzwaluwen zorgt voor vertraging bij de aanleg van de Zeeheldenwijk op Urk. De beschermde diersoort heeft een deel van het bouwterrein uitgekozen om te nestelen, daardoor moeten in dat stuk de werkzaamheden tijdelijk gestaakt worden.

De plek waar de nieuwe woonwijk komt is opgebouwd in 8 bouwblokken. Het gaat om de eerste fase van de wijk, waar woningcorporatie Patrimonium huurwoningen bouwt. Een woordvoerder van Patrimonium bevestigt dat in 1 bouwblok oeverzwaluwen zijn aangetroffen.

ANP
De aannemer zag dat de vogels rondvlogen en gaten maakten in het zand. Ook lagen her en der zandhoopjes. Heien in dit gedeelte kan nu niet, dat kan pas weer als de jongen uitgevlogen zijn. Dat is waarschijnlijk ergens in juni. In de andere blokken kan het heien gewoon doorgaan.

Hoeveel vertraging de nestelende oeverzwaluwen uiteindelijk gaat opleveren is niet duidelijk. Patrimonium is van plan om na de zomer huurders te gaan werven voor de nieuwe huizen in de Zeeheldenwijk. 

Oeverzwaluwen houden van open terreinen met zoet water (bijvoorbeeld rivieren). Het broedgebied moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen: er moet een kale zandige of lemige steile wand zijn (waarin de nestholen uitgegraven kunnen worden) en er moeten flink wat muggen of andere insecten rondvliegen. Het vogeltje is bruin, met een witte buik. De oeverzwaluw is een beschermde diersoort

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel