Neefjes halen met magneet kogels van gevechtsvliegtuig uit het water

URK • Wo 15 mei 2024 | 7:47 • Woensdag 15 mei 2024 | 7:47

Een bijzondere en gevaarlijke vondst op Urk in het water. Met magneetvissen hebben twee neefjes een aantal kogels naar boven gehaald. Mogelijk van een gevechtsvliegtuig dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw daar heeft geoefend.

De buit is meestal een flessendop, een stuk ijzerdraad of een fietsbel. Maar dit keer vonden de 11-jarige Lucas Post en de 12-jarige Simon Hoefnagel uit Urk kogels in de singel. Simon was net als Lucas stomverbaasd. "We geloofden het niet eigenlijk."

Het was één van de eerste vondsten met de grote magneet, die Lucas Post voor zijn verjaardag kreeg. "Ik dacht eerst aan spijkers, maar het had de vorm van kogels." In totaal vissen de kinderen vijf kleine en één grotere kogel uit het water van de singel.

Gevaarlijk schoonmaakklusje
De kogels zien er aanvankelijk nog vies uit. "Een hele hoop modder en schelpjes zaten eraan vast", zegt Simon. Met een schuurpapiertje beginnen ze schoon te maken. Maar al snel komen er een schroevendraaier en een hamertje bij. Lucas realiseert zich dat het een gevaarlijk schoonmaakklusje is: "Je moet wel oppassen."

De oudere broer van Lucas, Klaas Post, krijgt op een gegeven moment ook de bijzondere vondst te zien. "Zo'n grote kogel zou in principe nog kunnen exploderen. Het is waarschijnlijk tijdens een oefening afgeschoten, maar de kans is er natuurlijk nog wel."

De neefjes denken inmiddels achterhaald te hebben waar de kogels vandaan komen. Het zou gaan om kogels die zijn afgevuurd door een ADEN-kanon van een Brits gevechtsvliegtuig tijdens een militaire oefening van de NAVO. In de grootste kogel staat 'RG 1957' gegraveerd.

Simon en Lucas gaan een aantal kogels bewaren in hun slaapkamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel